HÄMMASTAV PILT Tallinnas lõhkusid šampinjonid kõnnitee (1)

Elu24
Copy
Linnašampinjonid võivad asfalti lõhkuda. Illustreeriv pilt.
Linnašampinjonid võivad asfalti lõhkuda. Illustreeriv pilt. Foto: Shutterstock

Teadlane Jüri Kamenik jagas ühismeedias hämmastavat avastust. Tallinna kõnniteede kvaliteet peab alla vanduma isegi seentele.

Tallinna kergliiklusteed on viimasel ajal palju kõneainet pakkunud. Meteoroloog Jüri Kamenik jagas ühismeedias eriti iseäralikku vaatepilti, mille otsa ta teisipäeval ühel Tallinna kõnniteel komistas.

«Pärnu mnt 139F juures on midagi väga huvitavat,» kirjeldas Kamenik. «Seene viljakehad suutsid purustada viie sentimeetri paksuse asfaltbetooni ja sealt läbi tungida.» Teadlane lisas ka paar pilti seenepuntrast, mis oli asfalditükid oma teelt kõrvale tõuganud.

«Liigi poolest on mingi šampinjon,» pakkus Kamenik. «Ei tea, kui tugev peab jõud olema, et purustada nii paksu asfaltbetooni kihti?»

Ilmekas näide

Mükoloog Tõnu Ploompuu kinnitas Elu24-le, et tõenäoliselt on tegemist linnašampinjoniga (Agaricus bitorquis). Tema sõnul on selline käitumine liigile üsna tavaline.

«Võib-olla nii ilmekat, nii keset asfalti pole näinud, aga asfaldi lõhkumist küll,» kinnitas Ploompuu. «Jõud, millele selline tegevus põhineb, on rakusisene osmootne rõhk.»

Ploompuu sõnul võiks seen teoreetiliselt söödav olla. «Linnašampinjon on söögiseen. Aga kesklinnas, suurte tänavate lähedal kasvav seen pole söödav sinna sadenenud heitgaaside ja võimalike mullas peituvate ohtlike jäätmete tõttu,» märkis ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles