Piimatooted peaksid kuuluma igas vanuses sööja menüüsse

Alma - Puhas piim
Copy
Foto: Alma - Puhas piim

Toit peaks inimesele tagama organismi toimimiseks vajalikud toitaineid, vitamiinid ja mineraalid. Üks põhitoiduainete grupp, mille vajalikkust laste puhul mõistavad kõik, kuid mida täiskasvanud sageli piisavalt ei tarbi, on piimatooted. Mis on piimatoodetes kasulikku, et igaüks neid tarbima peaks?

Toitumine peaks lähtuma eelkõige inimese vajadustest – toiduga saadud energia peab olema vastavuses kulutatud energiaga ning toidust peaks saama kätte kõik organismi toimimiseks vajalikud toitained. Terve inimese puhul, kellel ei esine toiduallergiaid, peaks igapäevamenüüs leiduma toiduaineid viiest põhitoiduainete grupist. Nii nagu liialdamine ei ole hea, pole hea ka see, kui teatud toiduaineid välditakse, kuna liigselt ühekülgse menüü tagajärjeks võib olla erinevate mineraalainete või vitamiinide puudus.

Riiklike toitumisjuhiste järgi peaks piimatooteid tarbima 2-4 portsjonit päevas. „Piimast saab valmistada väga paljusid erinevaid toiduaineid, mida tarbides saame kätte inimorganismi toimimiseks vajalikud aminohapped, kaltsiumi, magneesiumi ja kaaliumi. Piimatooted sisaldavad ka B12 vitamiini ning sageli on need rikastatud D-vitamiiniga, mis aitab kaasa piimas leiduva kaltsiumi omastamisele,“ loetles Valio piimaekspert Elle Must piimatoodetes sisalduvaid kasulikke aineid.

Levinud müüdi, justkui oleks jogurtid ja jogurtijoogid ainult lastele sobivad tooted, lükkab Must kiiresti ümber. „Piimast saadavad elutähtsad vitamiinid ja mineraalained nagu kaltsium, magneesium, täisväärtuslikud valgud jm on tõepoolest kasvava ja areneva organismi jaoks oluliseks ehitusmaterjaliks – seda õpitakse juba algkoolis, kust see teadmine hilisemasse ellu kaasa võetakse. Vähem räägitakse sellest, et tegelikult on erinevad piimatooted vajalikud igas vanuses inimestele. Valik on tänapäeval nii suur, et absoluutselt igaüks leiab nende seast endale sobiva, olgu siis tegu lapse, täiskasvanu või eakaga,“ kommenteeris ekspert.

Tema sõnul on aktiivset eluviisi harrastavate ja terviseteadlike täiskasvanute eriliseks lemmikuks proteiinijogurtid, mis ei sisalda suhkrut, kuid sisaldavad palju valke. „Sportlikule inimesele sobivad tervislikuks vahepalaks ka väikesed vitamiinidest ja headest bakteritest pungil Alma Vita+ jogurtijoogid, mis annavad kiirelt energiat ja toetavad organismi taastumist füüsilise koormuse järel,“ soovitas Must.   

Ka eakad on üks selline grupp, kes peaks toitumisele eriti suurt tähelepanu pöörama. Kuna eakate liikumisaktiivsus on üldjuhul vähenenud, on ka nende energiavajadus väiksem. Valkude ning peamiste vitamiinide ja mineraalainete vajadus jääb aga organismil samaks, seega eeldab nende kättesaamine väiksemast toidukogusest põhjalikumat planeerimist ja mitmekesist toiduvalikut.

„Eakatel on suurem oht luude hõrenemiseks, kukkumiseks ning luumurdudeks. Piimas sisalduva kaltsiumi peamine funktsioon on luukoe moodustamine, nii et see on eakatele eriti vajalik. Tarbides regulaarselt piimatooteid saab ära hoida nii kaltsiumi kui ka valkude puudust, mis on olulised lihaste jõudluse ja luude tugevuse säilitamiseks. Rikastatud piimatoodete tarbimine aga tagab, et ka vähem õues ja päikese käes viibivad vanemad inimesed saaksid kätte organismile vajaliku koguse D-vitamiini,“ ütles Must.

Copy
Tagasi üles