PILDID JA VIDEO Hollandi politsei kasutas Covid-19 liikumiskeelu protestijate vastu veekahureid

Inna-Katrin Hein
Copy

Hollandi märulipolitseil oli möödunud nädalalõpul mitmes linnas kokkupõrge tänavatele tulnud inimestega, kes protestisid koroonaviirusest ja Covid-19 viirushaigusest tingitud piirangute ja liikumiskeelu vastu.

Politsei kasutas nii Eindhovenis kui Amsterdamis sadade demonstrantide vastu veekahureid. Osa protestijaid kogunes meelega kell 21.00, et eirata alates sellest ajast kehtivat uut liikumiskeeldu, teatab bbc.com.

Hollandi märulipolitsei ja protestijad Amsterdamis
Hollandi märulipolitsei ja protestijad Amsterdamis Foto: Paulo Amorim/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Protestijad viskasid korrakaitsjaid ilutulestikurakettidega, murdsid sisse ostukeskustesse ja lõhkusid kaupluste aknaid. Oli ka neid, kes üritasid käepärastest asjadest nagu kaubakastid ja jalgrattad, teha politsei vastu barrikaadi.

Väiksemate osavõtjate arvuga meeleavaldusi oli veel mitmes Hollandi paigas.

Hollandi politsei teatel peeti kogu riigis kinni umbes 100 inimest, kes rikkusid tänavale tulemisega seadust.

Juba 17. jaanuaril alanud protestimeeleavaldused said hoo sisse 23. jaanuaril, kui Hollandi põhjaosas asuvas Urkis süüdati koroonatestimiskeskus. Urk asub Amsterdamist 80 kilomeetri kaugusel.

Hollandis Urkis süütasid koroonapiirangute, kaasa arvatud liikumiskeelu vastu protestijad 23. jaanuaril koroonaviiruse testimiskeskuse
Hollandis Urkis süütasid koroonapiirangute, kaasa arvatud liikumiskeelu vastu protestijad 23. jaanuaril koroonaviiruse testimiskeskuse Foto: /AP/Scanpix

«Urkis oli üle mõistuse mõttetu hävitamine,» sõnas Hollandi tervishoiuminister Hugo de Jonge.

Hollandi valitsus teatas möödunud nädalal, et alates 23. jaanuarist hakkab kehtima komandanditundi kella 21.00 kuni 4.30ni. Tegemist on esimese korraga alates Teisest maailmasõjast, mil Hollandis on öine liikumiskeeld kehtestatud. Selle rikkujad saavad 95 eurot trahvi.

Hollandi parlament kiitis liikumiskeelu heaks 21. jaanuaril ja alguses taheti panna alguskellaajaks 20.30, kuid hiljem hääletati kella 21.00 poolt.

Hollandi rahvusliku julgeolekunõukogu juht Hubert Bruls pöördus rahva poole öeldes, et praegused piirangud aitavad kaasa tavapärase elu võimalikult kiirele taastumisele.

Hollandis on kohvikud, barid, restoranid, ujulad ja spaad suletud alates oktoobrist, avatud on vaid elutähtsad kauplused, eelkõige toidupoed ja apteegid.

Holland keelas koroona teise laine ja uue tüve tõttu lennud Suurbritanniast, Lõuna-Aafrikast ja Lõuna-Ameerikast.

Hollandis on koroonaviiruse diagnoosiga 949 000 inimest, Covid-19 viirushaiguse tõttu on surnud 13 646 inimest ja paranenute kohta andmed puuduvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles