Kellyt ülistav Forbes: kuidas tuli mägedeta riigist üks maailma parim vigursuusataja? (4)

Elu24
Copy
Kelly Sildaru X-mängudel 26. jaanuaril 2020, kust eestlanna võitis kaks kulda.
Kelly Sildaru X-mängudel 26. jaanuaril 2020, kust eestlanna võitis kaks kulda. Foto: Lynn Pennington/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Eesti suusaäss Kelly Sildaru (17) pälvis pärast noorte olümpiamänge USA meediaväljaande Forbes tähelepanu. «Kuidas seadis merelinnas kasvav tüdruk endale eesmärgi saada maailmatasemel suusatajaks?» imestas Forbesi ajakirjanik.

Möödunud nädalal võitis Sildaru oma esimese kuldmedali noorte olümpiamängudel. «See, et maailma üks parim vigursuusataja on pärit Eestist, praktiliselt mägedeta riigist, mille kõrgeim punkt on 317,4 m, on enam kui uskumatu,» alustab ajakirjanik Michelle Bruton

«Kuid kangelasi võib leida kõige ebatõenäolisematest kohtadest — suusatajaid samuti.»

Bruton kirjeldab Sildaru karjääri algusaastaid ja seda, kuidas kõik sai alguse Nõmme Lumepargis. Just seal hakkas Sildaru tegema väikeseid hüppeid ja harjutas pargisõitu. «Vähesed naissuusatajad, kui üldse keegi, suudavad tema (Sildaru - toim.) meisterlikkust pargisõidus järgi teha,» ülistab Bruton Eesti suusaässa.

Kui Sildaru suusatamisega alustas, ei olnud tal vaja palju reisida. «Meil on mõned väiksed mäed ja künkad. Nendest alguses piisas,» on Sildaru öelnud. Suurematel võistlustel osalemisega tuli aga rohkem reisida.

Kelly Sildaru näitamas oma oskusi noorte olümpiamängudel 18. jaanuaril. 
Kelly Sildaru näitamas oma oskusi noorte olümpiamängudel 18. jaanuaril. Foto: BEN QUEENBOROUGH/AFP/Scanpix

Endise vigursuusataja Jen Hudaki sõnul on aga sellel, kuidas Sildaru end aastatega treenis, loomulik eelis. «Me ei võistle samadel radadel ega mägedel. Kellyl ei olnud kunagi kodumäe eelist,» sõnas Hudak, kelle arvates ei olnud Sildarul ka muret, et ta tundis oma kodumäge liiga hästi.

«Kelly on minu jaoks nii huvitav, sest ta oli väga nähtav juba enne kui ta võistlema hakkas. Olla hea suusataja on nii erinev sellest, kuidas olla hea võistleja, ja ta on minu ootused selles osas kindlasti ületanud,» jätkas Hudak, kes kiidab ka Sildaru järjekindlust, tema haarde puhtust ja oskust pargisõidus.  

Ka X-mängude võistluste direktor Rich Bigge on Eesti vigursuusatajast vaimustuses. «Tulles riigist, kus mägesid praktiliselt ei ole, ja võtta vigursuusatamises esikohti — esmalt mitte vähem kui 13-aastaselt! — on tähelepanuväärne!»

Forbes artiklit täismahus saad lugeda SIIT.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles