Pildid ja video ⟩ Atlandi ookeanist leiti Esimese maailmasõja kuulus Saksa lahinguristleja

Inna-Katrin Hein
Copy
Falklandi saarte juures leiti Esimese maailmasõja aegne Saksa lahinguristleja Scharnhorst
Falklandi saarte juures leiti Esimese maailmasõja aegne Saksa lahinguristleja Scharnhorst Foto: EPA/Scanpix

Esimese maailmasõja aegne Saksa tuntud lahinguristleja leiti Atlandi ookeanist Falklandi saarte lähedalt, kus see laev uppus üle 100 aasta tagasi.

Lahinguristleja Scharnhorst uppus 8. detsembril 1914, pardal üle 800 meeskonnaliikme, kaasa arvatud viitseadmiral Maximilian von Spee, teatab livescience.com.

Scharnhorst pidi juhtima Saksa sõjalaevade rünnakut Falklandi saartele, kuid neid üllatas suur Briti sõjalaevade eskaader. Britid uputasid Scharnhorsti ja veel 8 Saksa sõjalaeva.

Allveearheoloogid leidsid kuulsa Saksa laeva autonoomse veealuse sõiduki (AUV) abiga 4. detsembril 1,6 kilomeetri sügavuselt.

Pärast AUVd saadeti vrakki uurima ka kaugjuhitavad veealused sõidukid (ROV), mis tegid vrakist fotod ja videod.

Falklandi saarte juures leiti Esimese maailmasõja aegne Saksa lahinguristleja Scharnhorst.
Falklandi saarte juures leiti Esimese maailmasõja aegne Saksa lahinguristleja Scharnhorst. Foto: EPA/Scanpix

«See leid on erakordne. Me jälitame merepõhjas sageli kummitusi, kuid kui Scharnhorst esmakordselt andmevoogu ilmus, polnud kahtlust, et see oli üks Saksa laevastiku allveelaevadest. Saatsime ROVi alla, et allveelaeva lähemalt uurida ja saime allveepildid, millel oli näha, et kunagi toimus seal lahing, kuna merepõhjas oli näha laevadest pärit prahti. See laev lihtsalt ilmus meie ette oma suurte relvadega, mis olid iga suunas,» sõnas otsingute juht Mensun Bound.

Allveearheoloogid hakkasid Scharnhorsti ja teisi Esimese maailmasõja aegseid Saksa laevu Falklandi saarte juurest otsima juba 2014, kuid neid ei saatnud edu.

Allveearheoloogid otsisid edasi ja pidasid pause. Nad tulid Falklandi saarte juurde tagasi selle aasta novembris, otsides laevu ka sonari abil üle 4500 ruutkilomeetri suuruselt alalt.

Falklandi saarte juures leiti Esimese maailmasõja aegne Saksa lahinguristleja Scharnhorst.
Falklandi saarte juures leiti Esimese maailmasõja aegne Saksa lahinguristleja Scharnhorst. Foto: EPA/Scanpix

«Leidsime vraki ootamatult, kui ROV tegi pöörde, et uurida natuke kaugemal merepõhja ja pöörde ajal oli ta järsku Scharnhorsti juures,» lisas Bound.

Allvearheoloogid ei saanud ROV piltidest kohe aru, et tegemist on Saksa sõjalaevaga, kuid mõni tund hiljem oli neil selge pilt.

Laevavrakk lebab merepõhjas 100 meremiili (185 kilomeetri) kaugusel Falklandi saarte pealinnast Stanleyst.

Falklandi merepärandi fondi juhi Donald Lamonti sõnul on see alus olnud üle 100 aasta puutumatu ja nüüd on ta uppumiskoht kuulutatud arheoloogiliseks kaitsealaks.

Esimese maailmasõja aegne Saksa lahinguristleja Scharnhorst.
Esimese maailmasõja aegne Saksa lahinguristleja Scharnhorst. Foto: via www.imago-images.de/imago images/Arkivi/Scanüix

Falklandi lahing toimus Esimese maailmasõja alguses ja oli Saksa laevade hävitamise seisukohast tähtis Antandile, mis koosnes Prantsusmaast, Venemaast ja Suurbritanniast.

Falklandi saarte lahing tuli vaid mõni nädal pärast Tšiili ranniku lähedal toimunud Coroneli lahingut, kus viitseadmiral Maximilian von Spee Ida-Aasia eskadrill uputas kaks Briti kuningliku mereväe soomusristlejat. Lahingus hukkus üle 1600 Briti sõjaväelase, kuid ainult kolm sakslast said haavata.

Suurbritannia saatis siis Lõuna-Atlandile kaks võimsat sõjalaeva HMS Invincible ja HMS Flexible, et leida ja hävitada viitseadmiral von Spee ja tema sõjalaevad Scharnhorst, Gneisenau, Nürnberg, Leipzig ja teised.

Esimsena uppus Scharnhorst, mille kere sai kahe Briti sõjalaeva tulistamises rängalt kannatada.

1914. aasta Falklandi lahingus hukkus üle 2200 Saksa mereväelase, kaasa arvatud viitseadmiral von Spee ja tema kaks poega, Heinrich kes oli lahingulaeval Gneisenau ja Otto, kes oli lahingulaeva Nürnberg pardal.

Ida-Aasia eskaadri lüüasaamine hävitas Saksamaa lootuse domineerida Esimese maailmasõja ajal merel ning Briti merevägi takistas Saksamaa laevastikku haaramast kontrolli Põhjamerel.

Allveearheoloog Bound sündis Falklandi saartel ja tema jaoks oli Scharnhorsti leidmine erilise tähtusega. «Olen pärit Falklandilt ja merearheoloog, selle laeva leidmine on minu elu üks kõrgpunkte,» sõnas mees.

Allvearheoloogid otsivad ka teisi 1914. aastal uppunud Saksa sõjalaevu, et paremini mõista Esimese maailmasõja sündmusi.

Falklandi saared on Suurbritannia meretagune ala, mida Malviini saarte (Islas Malvinas) nime all nõudleb ka Argentina. Pealinnaks on Stanley (endine Port Stanley).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles