Järjekordse Eesti sotsiaalmeedia staari konto kaaperdati: küberpätid nõudsid juutuuber Victoria Villigult raha

Elu24
Copy
Juutuuber Victoria Villig.
Juutuuber Victoria Villig. Foto: Taavi Verbo/Instagram

Viimastel aastatel on Eesti Instagrami-staarideni jõudnud maailmas levinud trend. Nimelt nende sotsiaalmeedia kontodesse häkitakse sisse ja nõutakse sisu vabastamise eest lunaraha. Järjekordseks häkkimise ohvriks langes juutuuber Victoria Villig.

Sisulooja Victoria Villig langes mõni kuu tagasi õngitsuskirja ohvriks ja kaotas seetõttu ligipääsu ühele oma põhilisele sissetulekuallikale Instagrami kontole ja kurjategijad nõudsid konto tagastamise eest lunaraha. 

«Olin USA-s suveülikoolis ja minu Instagrami kontole pääseti sisse nii, et emaili kaudu tuli koostööpakkumine. Kirjas oli link brändi kontole, et saaksin nende sisu enne koostööd üle vaadata. Lingile vajutades avanes Instagrami keskkonnaga identne lehekülg, mis nõudis sisselogimist. Kuna oli kiire, siis sisestasin enda andmed sisselogimislahtritesse. Kui ma peale seda aga telefonist Instagrami avasin, oli mind kontost välja logitud ja minu senised konto sisselogimisandmed enam ei toiminud. Kõigest mõni hetk hiljem saabus juba meil, milles oli öeldud, et kui soovin enda kontot tagasi saada, siis pean maksma 400 dollarit,» selgitas Villig juhtunut pressiteates.

«Selleks anti mulle aega kõigest paar tundi ja lisaks ähvardati sellega, et kui ma raha kohe ei maksa, siis nad kustutavad kontolt kõik pildid ära ja müüvad konto edasi,» lisas ta.

Villig märkis, et kuna Instagrami näol on tegemist tema peamise sissetulekuallikaga, mille üles ehitamiseks on näinud aastaid vaeva, siis loomulikult oli asi tema jaoks väga tõsine.

«Lisapaanikat tekitas veel see, et viibisin välismaal, niisamagi oli kiire ja kaaperdajad ei jätnud rahulikult mõtlemiseks ka aega,» lausus Villig.

Villigu kinnitusel oli õppetund ka tema jaoks selge ning nüüd on ta loomulikult kõigil kontodel kaheastmelise tuvastuse sisse lülitanud ja paroolid ära vahetanud. 

Lisaks sõnas Villig, et tegelikult märkas ta juba tol päeval iseärasusi lehe juures, mis sisselogimist nõudis, kuid kiirustades ei jõudnud ta neile tähelepanu pöörata.

«Näiteks oli imelik, et parooli kirjutamisel oli see näha, mitte kaetud punktide või tärnidega nagu tavaliselt. Samuti muutus veebibrauseris kuvatav link ehk URL,» rääkis Villig.

Ärev olukord lõppes Villigu jaoks seekord siiski õnnelikult. Ta sai tuttavate abil ja intensiivse töö tulemusel suhelda Facebooki ja Instagrami turvasüsteemide meeskonnaga, kelle abil õnnestus tal konto juba 24 tunni jooksul tagasi saada.

Nüüdseks on Villig ennast põhjalikumalt kurssi viinud küberturvalisuse aspektidega ning aitab programmi Õpilaste Digitaalne IQ raames küberhügieeni teemat ka teiste noorteni viia.

2018. aasta septembris kirjutas Elu24, kuidas kurjategijad kaaperdasid instakaunitari Kätriin Kübara Instagrami konto ning kuidas veidi hiljem häkiti sisse tema meilidesse, pangakaardi andmed kopeeriti ja arvelt kadus raha. Sellest saad rohkem lugeda SIIT ja SIIT!

2018. aasta septembris rääkisid «Radaris» kohalikud sotsiaalmeediamõjutajad Katrikats (Katri Palm), Paljas Porgand (Merilin Taimre) ja Sandra Raju, kuidas nad oma Instagrami kontost ilma jäid ja selle tagasisaamiseks häkkerile lunaraha olid sunnitud maksma. Loe sellest rohkem SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles