Naiseks olemisest läbi erinäoliste lugude ning perspektiivide

PÖFF
, Elise Eimre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "Nuga südamesse"
Kaader filmist "Nuga südamesse" Foto: PÖFF

PÖFFi rikkaliku filmivaliku seas leidub arvukalt haaravaid lugusid, kus fookuses on katsumused ja valikud, millega naised erinevates maailmanurkades ning eluetappides ikka ja jälle silmitsi peavad seisma. Alljärgnevalt leiad valiku lugudest, mis loovad dialoogi nende teemadega, mille kirjeldamiseks jääb mõnikord sõnadest väheks ning ühtlasi ka korraliku annuse adrenaliini ja põsetäite kaupa naeru otse südamest.

"Kolm päeva Quiberonis"

Foto: PÖFF

Film keskendub tõestisündinud loona kinoikooni Romy Schneideri elu pöördepunktile 1982. aastal, mil ta sõitis ajakirjaniku ja oma lemmikfotograafiga Prantsusmaale, et luua intervjuude kaudu filmitähest tõeline hästi müüv kuvand Saksamaa meedias. Intiimses õhkkonnas hakkab aga kiht-kihilt ning sõna haaval ikoonilise staarportree asemel joonistuma välja pilt naisest oma hirmude, rõõmude, kaotuste ning õnnestumistega.

"See on tuul"

Foto: PÖFF

Film, mis lahkab kahe naise võitlust söömishäiretega. Alicia ja Carla otsivad ühiselt jõudu, et seljatada painav haigus ning astuda elujaatavana täiskasvanu ellu. Filmile loob olulist lisaväärtust tõsiasi, et stsenaariumi kirjutamises osalesid toitumishäirete all kannatajad ise, mistõttu on tegemist suuresti kaemusega, mis läheneb teemale seest poolt väljapoole.

"Trauma kui ajamasin"

Foto: PÖFF

Lugu noorest naisest nimega Helen, kes peab suutma hakkama saada oma eluga pärast vägistamist. Traumaatiline juhtum paiskab laiali kogu Heleni enesetaju ühes tema minevikuga ning naisel tuleb leida nüüd jõudu, et taasrajada usk paranemisesse ning eesootava õnneliku elu võimalikkusesse.

"Head tüdrukud"

Foto: PÖFF

Humoorikas lugu hargneb keset 1982. aasta majanduskriisi Mehhikos, kus seni printsessina herneteral elanud Sofial muutub järjest raskemaks hoida oma idüllilise ja elitaarse elu fassaadi, mis üha enam reaalsusest erineb.

"Emainstinkt"

Foto: PÖFF

Alice ja Céline on parimad sõbrannad, kes elavad 1950. aastate väikekodanlikus idüllis päevani, mil Céline'i poeg  aknast alla kukub ja surma saab. Alice näeb küll juhtunut pealt, kuid ei jõua õnnetuse ärahoidmiseks midagi ette võtta. Leinav Céline hakkab sisimas sõbrannat süüdistama. Pinged kasvavad ja Alice’ile tundub üha enam, et Céline on hakanud kummaliselt käituma tema poja Theoga.

"Surmamõrsjad"

Foto: PÖFF

Lugu üheksast väga erinevast naisest, kes on ühtviisi kõik kohtu poolt surmamõistetud. Film kujutab nende naiste päevi enne hukkamisotsuse täideviimist. Film portreteerib ühtlasi ka naisi ümbritsevaid lähedasi ning nende hingeelu sellel hirmuärataval teekonnal ettemääratud surmani.

"Matangi/Maya/M.I.A."

Foto: PÖFF

"„Matangi/Maya/M.I.A” on vahetu, paljuski käsi­kaameraga jäädvustatud portreedokfilm maailmakuulsast artistist ja moeikoonist, mis toob kinoekraanile M.I.A uskumatu tee­konna pagulaslapsest popstaarini ning annab ülevaate tema isiklikust sõjast muusikatööstuse ja peavoolumeediaga." - Britta Talving

"Kõik on hästi"

Foto: PÖFF

Režissöör Eva Trobisch oma loonud võimsa portree naisest, kes keeldub määratlemast ennast ohvrina. See on lugu noorest naisest, kelle ootamatu kohtumine koolikokkutulekul lõpeb soovimatu vahekorraga. Sellest hoolimata üritab naine säilitada elutervet suhtumist, kuid tema kurjakuulutav vaikimine hakkab peagi tekitama mõrasid suhetes nii partneri, pere­konna kui ka töökaaslastega ning ähvardab seada ohtu kõik isiklikud ja ametialased saavutused.

"Nuga südamesse"

Foto: PÖFF

"Suvi 1979. Anne Pareze püüab elus hoida väikest pornole spetsialiseeruvat filmistuudiot ja võita samal ajal tagasi oma kallima Loïse tähelepanu. Nagu elu poleks selletagi raske, selgub, et keegi tapab noaga stuudio filmide meeskonnaliikmeid ja näitlejaid. Anne, kes püüab kõigega ise toime tulla, hakkab uurima, kes on nende mõrvade taga, ning müsteerium rullub lahti otse tema enda kinosaalis…" - Maria Reinup

"Elada siin"

Foto: PÖFF

"Lein on seisund, mida oleme kogenud või peame kunagi läbi elama. Monique matab armastatud mehe. Äng ei anna naisele asu. Üksinduses otsustab ta külastada oma täiskasvanud lapsi, lootuses saada osa nende elust. Paraku pole laste Montreali elulaadis ema jaoks kohta. On vaid üks noor naine, kes teda mõistab, sest neid seob kunagi ühiselt läbi elatud lein. Otsides sidet minevikuga, sõidab Monique oma lapsepõlvemaadele, kuid ka seal on väga raske leida hingelisi pidepunkte, sest kõik on muutunud." - Mihkel Möölman

"Kolmas naine"

Foto: PÖFF

May on kõigest 14-aastane, mil temast saab rikka maaomaniku kolmas naine. Tema positsioon 19. sajandi patriarhaalses Vietnamis sõltub edasiselt õnnest sünnitada poisslaps. Kuigi Mayl õnnestub jääda lapseootele, sajab tema ellu veel arvukaid katsumusi, mil ta satub silmitsi salajasele armulooga. "Kolmas naine" on tänaseks võitnud auhindu juba ka Toronto ja San Sebastiani filmifestivalidelt.

"Kristall-luik"

Foto: PÖFF

Evelina on iseteadlik noor naine, kelle lugu hargneb 1996. aasta Valgevenes. Selle asemel, et asuda tööle omandatud karjäärialal juristina unistab Evelina hoopiski Ameerikast ning leiab elu pulseerivat põnevust underground-pidudest. Tema teekond elu ristteel on lavastatud niivõrd haaravalt, et pärast 20-aastast pausi on Valgevene esitanud „Kristall-luige” oma kandidaadina parima võõrkeelse filmi Oscarile.

"Metsikud"

Foto: PÖFF

Film kõikidele "Thelma & Louise" fännidele. See on lugu kahes sõbrannast, kes unistavad põgeneda väikelinnast kõikide võimaluste linna New Yorki. Nende plaani lööb peapeale ühe sõbranna kättemaksuhimu ning metsik seiklusjanu, mis seab küsimärgi alla nii naiste sõpruse kui ka unistuse realiseerimise võimalikkuse.

"Majake teeservas"

Foto: PÖFF

Lugu 1970ndate Brasiilia bordellist, mille omaniku madame Lili kasvatada on jäetud tema kaks lapselast, kellest ühega on vanaemal suured plaanid. Nimelt on Lili võtnud eesmärgiks leida oma lapselapsele tubli mees ja lõpetada seeläbi perekonna elatisjärg prostitutsiooni äris. Tema plaani ähvardab rikkuda üks vanaldane rekkajuht, kes luusib salamisi ümber bordelli lootusega võita noore tüdruku südant.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles