Kõige ilusam õudne galerii: Dia De Muertos paraad Mehhikos

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval toimus Mexico Citys traditsiooniline «Dia de Muertos» paraad. Tegemist on Mehhikole iseloomuliku pühaga, mille läbi mälestatakse lahkunud lähedasi ja pereliikmeid. 

Dia de Muertos'e päeva tähistatakse kõikjal, kus leidub Mehhiko juuri või kultuuri. Traditsiooniks on mälestada lahkunuid ning palvetada nende eest, et toetada nende hingelist teekonda. Mälestamise juurde kuulub tavaliselt ka enda keerukate maalingutega katmine ning uhkete rõivaste kandmine. Kõige äratuntavamaks sümboliks on «sugarskull» ehk kaunistatud pealuu. Sellepärast kannavad paljud püha tähistavad inimesed ka vastvaid kostüüme või maalinguid. Ka kodudes peetakse lahkunuid meeles, ehitades neile pisikesi altareid.

 Tänapäeval on sellest traditsioonist välja kasvanud suisa paraad. Püha tähistamine on unikaalne kooslus asteekide rituaalidest ja katoliiklusest.

Kuigi püha peetakse Mehhiko kultuuris oluliseks ning see traditsioon on saanud tunnustatud ka UNESCO rahvuspärandina, 2008. aastal, siis Mehhikos, täpsemini selle pealinnas Mexcio Citys peetakse surnute päeva paraadi alles kolmandat korda. Kaks aastat tagasi toimunud esimest paraadi külastas veerand miljonit inimest. 

Pärast 2015. aasta James Bondi filmi «Spectre» avastseeni, kus Daniel Craig Dia De Muertos festivalil möllu korraldas on kohalik valitsus otsustanud filmis nähtud paraad ellu kutsuda. Eesmärgiks suurendada turismi antud regioonis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles