Eesti modellitööstuse kisma jätkub! Modell Anna Mikkonen: Ireni Erbi on pseudo-produtsent, kes petab inimestelt raha välja

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Modell Anna Mikkonen
Modell Anna Mikkonen Foto: Anna Mikkonen

Missis Estonia kaubamärgi omanik Tiina Jantson ning sama nime alt võistlusi korraldav Ireni Erbi omavahelise kismaga liitus modell Anna Mikkonen, kes süüdistas Erbi kõlvatus konkurentsis ja raha väljapetmises.

Elu24 kirjutas augustis, et Missis Estonia nime pärast võitlev Tiina Jantson kaebas konkurendi Ireni Erbi kohtusse. Erbi andis Jantsonile vastulöögi, sõnades, et temal on õigus kaubamärki kasutada. 

Tiina Jantson on Ireni Erbi kaubamärgi varguse tõttu kohtusse kaevanud.
Tiina Jantson on Ireni Erbi kaubamärgi varguse tõttu kohtusse kaevanud. Foto: Erakogu

Tiina Jantsoni sõnas siis: «Olen seda võistlust korraldanud juba 26 aastat ja nüüd pean kahetsustundega vaatama, kuidas nahaalselt ja jätkuvalt kasutatakse ära minu poolt kaitstud kaubamärki Missis Estonia veel ühe võistluse korraldamiseks.»

Ireni Erbi vastas sellele: «Olen teadlik, et hiljuti otsustas ta minu tegevuse ümber segaduse korraldamiseks kaitsta enda nimele kaubamärgi «Missis Estonia EST 1992». Arvestades, et sõnu «missis» ja «estonia» ei ole võimalik kaubamärgina kaitsta kuulub eksklusiivselt temale «EST 1992» ja sellist abstraktsiooni ei ole ei minul ega arusaadavalt ka kellelgi teisel vaja kuritarvitada.»

Erbi lisas: «Milles seisneb tema süüdistus? Antud käitumine on selge ja madalal tasemel viis end veel korraks suure halaga ja valetamisest hoolimata pildile upitada. Mida oodata inimeselt, kes halva kuulsusega DeSheli salongis kosmeetikut mängides seisis sealse pettuskeemi taga. Salong pandi vist kinni, tema aga toob nüüd oma kombed üle ilukonkursside maailma.»

Ireni Erbi: antud käitumine on selge ja madalal tasemel viis end veel korraks suure halaga ja valetamisest hoolimata pildile upitada
Ireni Erbi: antud käitumine on selge ja madalal tasemel viis end veel korraks suure halaga ja valetamisest hoolimata pildile upitada Foto: promo

Eile otsustas sündmuste käiku sekkuda ka Ireni Erbiga koostöötanud modell Anna Mikkonen, kes kirjeldas Facebookis oma kogemust.

Mikkonen kirjutas, kuidas ta eelmisel aastal osales Ireni Erbi, kellele ta viitas kui pseudo-produtsendile, firma Magic Monday Production korraldatud Missis Estonia konkursil. Modelli üllatuseks selgus hiljem asjaolu, et Erbil ei olnud õigust konkurssi korraldada ja kaubamärk Missis Estonia kuulub Tiina Jantsonile ning Erbi kasutab seda ebaseaduslikult ning seeläbi tekitab kõlvatut konkurentsi. Anna Mikkonen, kes sai sellel «pseudo-konkursil» rahva lemmiku tiitli, kirjeldas, et korraldus alla igasugust ootust. 

«Proua «produtsent» hilines pidevalt, kasutas suhtlemisel ebasobivat ning alandavat kõnepruuki,» meenutas Mikkonen.

Kuid enne konkursil osalemist sõlmivad konkursil osalejad temaga lepingu, mille järgi ei tohi rääkida tingimustest ja muust sellisest ning lepingu rikkumise korral on ettenähtud trahv.

«Olemegi nagu lõksus,» sõnas Mikkonen. «Ireni püüab ohvreid osavalt oma võrku. Näiteks trahv lepingu rikkumise eest, kui osaled rahvusvahelisel konkursil on 5000 eurot. Õpin juristiks, ning süvenedes tingimustesse oli selge, et need punktid on tühised,» selgitas naine.

Kui kohalik konkurss oli selja taga, siis sai Mikkonen pakkumise osaleda konkursil Mrs/Miss Top of the World. Osalustasu oli võimalik maksta kolmes osas. Kuna ettepanek tundus väga ahvatlev, otsustas Mikkonen vastu võtta. Aga modellil oli ka põhjus, miks ta pakkumise vastu võttis. Ja see ei olnud enese näitamise vajadus. Mikkonen kasvatab erivajadusega last ning see oli hea võimalus oma hääl kuuldavaks teha.

Mikkonen sõnas: «Soovisin pöörata tähelepanu asjaolule, et meie sotsiaalsüsteem on nutuses seisus, lisaks tahaksin rõhutada, et elu koos erivajadusega inimesega ei ole tingimata vangla, on võimalik elada ka täisväärtuslikku elu ning leida aega ka enda jaoks. Siin kehtib samasugune reegel nagu lennuki katastroofi korral: esmalt pane hapnikumaski endale ja alles siis kaasreisijale.»

Kuigi konkurssi Missis Top of the World korraldus oli väga heal tasemel, osalejatel oli väga tihe graafik, neil olid huvitavad kohtumised ning üritused ja kõik toimus ladusalt, siis sai Mikkonen aru, et seal on vaja ka head ettevalmistust ja rahvusvahelise direktori ehk produtsenti toetust. Kuid seda ei olnud üldse, vaatamata sellele, et ta oli maksnud selle eest «kopsakas summa». 

Anna Mikkonen sõnas, et Ireni Erbi tempude pärast on kannatanud ka tema noorim tütar.
Anna Mikkonen sõnas, et Ireni Erbi tempude pärast on kannatanud ka tema noorim tütar. Foto: Anna Mikkonen

Mikkonen kirjutas, et tema ei ole sugugi Erbi tööga rahul ning peale raha väljapetmise ja emotsionaalselt kannatada saamise, oli üheks ohvriks ka tema tütar. Umbes samal ajal laekus Ireni Erbi ettepanek osaleda koos noorema tütrega konkursil Little Miss & Mister Planet.

«Tüdruk oli elevil. Võtsin nädalaks puhkuse ja jäime pikisilmi ootama. Mainin, et konkurss oli ka tasuline. Konkursi kava oli meile saadetud nädal enne konkursi, vaatamata sellele, et olin seda tungivalt palunud. Erbi saatis meile lihtsalt ekraanitõmmise. Seegi hea,» sõnas Mikkonen. 

Kavas oli kirjas hulk asju: esinemine rahvuskostüümis, talendi show, kingitused žürii liikmetele ja teistele osalejatele, eco-planeedi kleidi esitlus jms. Mikkonen, kes tegi tütrele kostüümi kunstlilledest ja koos õpiti lennukis laulu, teadis, et nädalaga ei jõua korralikku ettevalmistust teha. 

«Kuid tulime kohale, kõik oli hea, elasime heas hotellis, konkursil osalemine meenutas pigem puhkust kui modelli raskeid argipäevi. Kõik sujus hästi, kuid kuna meil puudus ülevaade konkursi etappidest, siis finaalis tegin vea ja Grand Prix tütar ei võitnud,» kirjeldas modell. 

Konkurss oli kestnud keskööni ja Mikkoneni tütar oli väga väsinud, jonnis ja esines halvasti. Ema sõnas, et lapse jaoks võidust ilma jäämine oli suur kaotus. «Selgitasin talle kindlasti, et peamine on osalemine, mitte võit, kuid kahjuks tüdruku jaoks oli konkurss suur petmine,» jagas ema lapse emotsioone.

Mikkonen meenutas, kuidas teda üllatas Eestisse naastes Ireni suhtumine. Ta ei arvanudki, et tüdruk võib võita. Lisaks sellele ähvardati eelviimasel konkursipäeval neid ka diskvalifitseerida, kuna nende eest oli maksmata osalemistasu. «Paar päeva tagasi selgus, et lõplik summa meie osalemise eest tänase päevani maksmata. Ise olen Irenile tasunud veel tükk aega enne konkurssi,» sõnas naine.

Anna Mikkonen selgitas, et Erbi oli lubanud tuhandetesse jääva summa kiiremas korras üle kanda ning Bulgaaria produtsent oli seda uskuma jäänud. See võimaldaski Mikkonenil ja tema tütrel edasi võistelda. Modell sõnas, et selle intsidendi tõttu kaotas ta usalduse Ireni vastu, kuid kuna ta tunneb modellinduse vastu huvi, siis otsustas ta selles valdkonnas hobi korras jätkata. «Jäin uskuma tema juttu ootamatutest asjadest ning pankade kehvast tööst,» lausus Mikkone.

Lisaks selgitusele pakkus Ireni naisele tema agentuuris korraldaja tööd. Kuna aga Mikkonenil on tihe tööalane graafik, siis ütles ta, et saan töötada põhitöö kõrvalt nädalavahetusel ning õhtuti. Tasuks oli lubatud 250 eurot ning boonused. Tegu oli kindlasi väikese summaga, kuid kuna naine võttis seda hobina, siis otsustas ta pakkumise vastu võtta.

Kuid pärast Ireni Erbi agentuuri tööle minekut ei ole asjad paremaks läinud. Mikkonen sõnas, et «proua produtsent» hakkas koostöö alguses aktiivselt tema teenuseid kasutama. Mikkonen on hariduselt IT-spetsialist, kes oskab kasutada Photoshop programmi, ning hakkas Erbi palvel disainima kõike, alates lintidest ja lõpetades bänneritega. Erbi eeldas, et kui tema annab kellelegi öösel ülesande, siis on see hommikuks tehtud ning trükikojast tellitud. Kuna Mikkonen õpib ka juristiks, siis pidid ta peale disainimise ka juriidilise tekste koostama. Vaatamata mitmetele töökohustustele ei saanud ta tasu kolme kuu jooksul mitte millegi eest. Kuid, nagu Mikkonen sõnas, olid noomitused halvasti tehtud töö pärast kerged tulemas.

Anna Mikkonen tegi Erbi jaoks disaineri ja juristi tööd, kuid tasu ei saanud mitte millegi eest-
Anna Mikkonen tegi Erbi jaoks disaineri ja juristi tööd, kuid tasu ei saanud mitte millegi eest- Foto: Anna Mikkonen

Anna Mikkonen oli saanud Ireni Erbilt ka pakkumise osaleda Gibraltaril toimunud Mrs. Euroopa konkursil. Osalemine oli raha eest ja modell maksis selle ka ise kinni. Kuid enne konkursile minekut sai Mikkonen teada, et ühte osalejat ähvardatakse, kuna diskvalifitseerida, kuna osalustasu on Showtime International OÜ poolt maksmata. Osaleja aga oli enda sõnul firmale tasu maksnud õigeaegselt. Kuna maksmata osalustasuga oli ka Mikkonen kokku puutunud, siis mõtles ta pikalt, kas ta peaks sellest osa võtma. Otsus aga oli juba tegelikult tehtud, sest naine oli Gibraltarile minekuks ostnud lennupiletid ja ta ei hakanud neid tühistama. Maksmata osalustasuga võitleja sai konkursil siiski üles astuda, kuigi osalustasu laekus alles pärast võistluseid. 

Mrs. Euroopa võistlustele kohale jõudes avastas Mikkonen, et Erbi ei olnud omalpoolt teinud mitte mingisuguseid ettevalmistusi. Peale selle, et modell oli pidanud konkursi ametlikult veebilehelt ise kava võtma, selgus kohapeal, et mitte keegi ei olnud teda võistlustele kirjagi pannud. Mikkonen tundis, et see oleks pidanud justkui Erbi ülesanne olema, sest tema oli ju talle seal võistlustel kohta pakkunud. Mikkonen sai olukorra lahendatud tänud sellele, et ta oli lennureisil sihtpaika koos ühe neiuga Hollandis, keda Mrs. Euroopa võistlustele oodati. See tegi eestlanna jaoks asju lihtsamaks. Lisaks sellele nõuti temalt koheselt osalustasu maksmist või peab ta koju minema. Mikkonenil oli see summa olemas ja ta sai konkursil osaleda. Konkursi eelviimasel päeval laekus korraldajatele ka Ireni poolt Mikkoneni osalemistasu, seega sai ta topelt makstud summa tagasi. See aga rikkus muljeid ning sellises olukorras võidust unistada polnud mõistlik, meenutas Mikkonen.

Mrs. Euroopa võistlustel toimunu oli initsiaatoriks, mille järel Anna Mikkonen taganes Showtime International OÜ (teise nimega Erbi Group OÜ) ning kaubamärgi Magic Monday Production lepingust. Lisaks lõpetas ta tütre lepingu agentuuriga Star Kids Agency.

«Kahjuks ohvreid, keda puudutas eelnimetatud firmade ning Ireni Erbi tegevus, on palju. Paljud neist ei taha oma mainet rikkuda ja nii avalikult sellest suurest petuskeemist rääkida. Viimaste kuude jooksul on Ireni Erbi kelmuse poolt kahju tekitatud vähemalt kuuele inimesele ning üldkahju ulatub kümne tuhande euroni,» sõnas Mikkonen.

Anna Mikkonen oli enda negatiivsetest kogemustest nii kaugele viidud, et ta rajas koos rahvusvaheliste partneritega oma modelliagentuuri Angel Models.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles