Mis toimub Oscaritega? Filmiakadeemia auhinnagalat tabas mitu olulist muudatust

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Režissöör Guillermo del Toro ja õhtujuht Jimmy Kimmel Oscaritel 2018.
Režissöör Guillermo del Toro ja õhtujuht Jimmy Kimmel Oscaritel 2018. Foto: Chris Pizzello / AP / Scanpix

Ameerika Filmikunsti ja -teaduste Akadeemia avalikustas oma plaanid Oscarite galaülekande ja auhindamissüsteemi muudatuste osas, milles osa jõustub juba tuleva aasta veebruarikuus, mil filmiakadeemia iga-aastaseid kuldmehikesi juba 91. korda jagama asub.

Olulisim muudatus puudutab auhinnakategooriaid – lisandub «silmapaistva menufilmi» (outstanding achievement in popular film) kategooria, mille täpsemad kandideerimistingimused on alles selgumisel. Teine oluline muudatus toob 2020. aasta Oscarite gala kaks nädalat varasemale ajale ehk 92. Oscarid jagatakse kätte 9. veebruaril 2020. Tuleva aasta gala leiab aset endiselt 24. veebruaril 2019.

Lisaks muutub juba tulevast aastast Oscarite auhinnaõhtust Hollywoodis Dolby teatris tehtav teleülekanne lühemaks ja tempokamaks, kolme tunni pikkuseks saateks, millest vaid osa (veel määratlemata) hetki lastakse eetrisse täiesti otse – suurem osa võiduhetki võetakse salve ning edatatakse miljonite televaatajateni valikuliselt ning ajanihkega. 

Ajakiri NPR spekuleerib, et muudatuste taga on mure Oscarite gala teleülekande kahanevate reitingute pärast (ülekannet vahendab Ameerika telekanal ABC), mida püütakse uute võtetega taas tõusutrendile upitada. Kuigi Oscarite vaatajanumbrid pole suures plaanis kaugeltki mitte hädised, ulatudes mullu 26,5 miljoni vaatajani (mis on USA aasta telesündmuse, Super Bowli järel teine tulemus), siis ometigi jäi see ligi viiendiku võrra alla ülekande aasta varem saavutatud reitingule, osutudes kõigi aegade kõige vähem vaadatud Oscarite ülekandeks. 

Oscarid 2018
Oscarid 2018 Foto: Robert Deutsch / USA TODAY Network / Sipa USA / Scanpix



Kui juba praegugi on paljud tehnilised auhinnad Oscaritel n-ö vaeslapse rolli jäetud, siis oletatakse, et uus korraldus vaid süvendab seda ebavõrdset olukorda – nimelt jagatakse auhindu edaspidi ka reklaamipauside ajal, mida televaatajad ei näe, ning kardetakse, et väärtuslikke telesekundeid jagatakse edaspidi veelgi enam põhikategooriatele. 

Silmapaistva kassamenuki kategooria lisamises nähakse ilmselget püüdu Oscarite populaarsuse kergitamiseks n-ö tavakinoskäija arvelt, kes oma linalemmikutesse iseäranis kirglikult suhtuvad, ent keda filmikunst kui selline ülearu ei kõneta. Eesmärgiks on lubada Oscarite-karussellile kassahitte, mis ehk parima filmi kategooriasse ei küündiks, ent mis ometi fenomenaalset edu kogenud ja aasta jooksul palju kõneainet tekitanud. Samasisuline lüke tehti Oscaritel ka kümmekond aastat tagasi, kui suurendati parima filmi kategooria nominentide hulka viielt kümnele. 

Kriitikud on tõstatanud küsimuse säärase kategooria mõttekuse osas – kassahiti auhinnaks olevat kassa ise ning Oscarite mõte siiski tunnustada filmide kunstilist taset (olgugi et sageli auhinnaralli väga poliitralli taoliseks kujuneb). Kas on mõtet kategoorial, mis mõjub kui lohutusauhind ning kuidas ülepea määratleda, milline film on «populaarne», küsivad teised. 

Mis puudutab aga toimumisaja nihutamist kaks nädalat ettepoole (algselt välja kuulutatud kuupäev oli 23. veebruar 2020), siis võib arvata, et kampaaniaperioodi lühenemine paljudele filmitootjatele just meeltmööda ei ole. Arvatavasti järgnevad siingi mõned vastavad festivalikalendri kohandamised ning usutavasti muutuvad kuldmehikeste kannul ka teiste auhinnagalade kuupäevad. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles