Tänases «Reporteris»: valedetektori-testi läbib Eerik-Niiles Kross

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valedetektori-testi läbib Eerik-Niiles Kross
Valedetektori-testi läbib Eerik-Niiles Kross Foto: Kanal 2

Täna, esmaspäeval kell 19 Kanal 2 ekraanile jõudev «Reporter» jätkab rabava rubriigiga, kus Riigikogusse kandideerijad läbivad valedetektori-testi. Täna istub pihitooli endine luurekoordinaator Eerik-Niiles Kross.

Endise luurekoordinaator Eerik-Niiles Krossi kohta võib ka öelda, et tegu on tõenäoliselt ühe informeerituma inimesega Eestis. Kanal 2 valedetektori testi käigus ei salga praegune luureärimees, et talle ei ole võõras ükski pahe.

Ta ei kahetse enda skandaalidest tulvil minevikku. Üks kõmulisemaid seiku, Edgar Savisaare pildi tulistamisega seotud juhtum jõudis avalikkuse ette kümmekond aastat tagasi. Ajalehed kirjutasid tollal, et Edgar Savisaare pildi pihta tulistasid peaminister Mart Laar, endine maavanem Robert Lepikson, peaministri sisenõunik Jaan Tross ja presidendi julgeolekunõunik Eerik-Niiles Kross. «Reporteris» paljastab Kross, et juhtumit Edgar Savisaare fotoga peab ta vastuoksa levinud tõekspidamistele hoopis naljakaks...

Selle nädala algusest hakkab Kanal 2 uudistesaade «Reporter» näitama rubriiki «Valedetektor», kus polügraafitesti võtavad ette mitmed Riigikogusse pürgijad.

Esimese jahmatava paljastusega esines 7. veebruari saates keskerakondlane Evelyn Sepp, kes tunnistas valedetektori testil, et tema arvates vajab partei Edgar Savisaare asemele uut juhti.

Jahmatavate paljastustega esinevad lähitulevikus ka reformierakondlane «Igor Gräzin», Roheliste nimekirjas vabatmehena kandideeriv «Artur Talvik» ja paljud teised. Pärast testi annavad poliitikud selgitava intervjuu.

Uue rubriigi idee tekkis seoses Tallinna linnapea ja Keskerakonna juhi Edgar Savisaare mõjuagendi-skandaaliga möödunud aasta lõpul. Mäletatavasti keeldus Savisaar tollal «Reporteri» pakutud valedetektori testist.
 

Teste sooritab «Reporteri» palvel psühholoogihariduse ja polügraafikoolitusega spetsialist Madis Vodja. Valedetektor ehk polügraaf on seadeldis, mille abil on võimalik uurida, kas inimene
valetab. Testimisel mõõdetakse inimese psühhofüsioloogilisi näitajaid: vererõhku, pulssi, naha galvaanilist reaktsiooni, hingamise sügavust, sagedust ja motoorikat. Kogutud andmete alusel selgitatakse välja vastused, mille puhul testitav ei ole rääkinud tõtt.

Polügraafiteste kasutatakse enam kui 90 riigis ja seda nii era- kui riigisektoris. Enim tehakse teste personali värbamisel ja regulaarsel töötajate testimisel. «Sellisel juhul küsime väga konkreetselt ainult neid asju, mis võivad testitava tulevast tööalast võimekust mõjutada,»selgitab Vodja.

Uudistesaade «Reporter» on Kanal 2 eetris argipäeviti kell 19.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles