Stephen Hawking: kosmost ma mõistan, kuid naised on seni mõistatuseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: SCANPIX

Briti kuulus füüsik ja kosmoloog Stephen Hawking vastas Redditis sarjas «Ask Me Anything» küsimustele ning tunnistas, et hoolimata kosmosest arusaamisest, on üks asi, mis on seni mõistatus.

Hawkingi sõnul on ta akadeemilises mõistes saavutanud kõik ja tal on füüsikas doktorikraad, kuid naised on talle jäänud mõistatuseks, edastab news.com.au.

«Hoolimata sellest, et mul on doktorikraad, ei suuda ma naiste mõtlemisest ja loogikast aru saada,» teatas kuulsus.

Hawkingile sai Redditis küsimusi esitada alates juulist, kuid nüüd asus ta neile vastama.

Lisaks naistele ja kosmosele küsiti kuulsa teadlase käest ka tehisintellekti kohta.

Hawking hoiatas mõni aeg tagasi, et kunagi võivad robotid inimesed allutada, kuid nüüd arvas, et seda saab ära hoida, kui inimkond arendab roboteid ja tehisintelligentsi ettevaatlikult.

«Mis puudutab tehisintellekti arendamist, siis selle suhtes on palju erinevaid seisukoht. Kui ühed arvavad, et see jõuab inimmõtlemise tasemeni lähiajal, siis teised mitte. Ei tasu uskuda kedagi, kes selliseid veksleid välja käib,» teatas kosmoseteadlane.

Hawkingi arvates on loogiline, et iga järgnev põlvkond on eelmisest targem ja see kehtib ka tehisintelligentsi kohta.

«Järglased on eellastest targemad. Inimesed on targemad kaugetest esivanematest inimahvidest, Albert Einstein oli targem kui ta vanemad,» tõi teadlane näited.

Ta lisas, et kui iga järgnev põlvkond on nutikam, siis tekib intelligentsusplahvatus ning masinate ja inimeste vaheline intelligentsuslõhe võib olla suurem kui inimeste ja tigude vaheline intelligentsuslõhe.

Hawkingi sõnul ei ole ta elus kõik vaid teadus, vaid selles on ka nalja ja naeru.

Talle meeldib seriaal «The Big Bang Theory» ja ta lemmikpala on Rod Stewarti «Have I Told You Latley».

73-aastane Hawking põeb alates 20. eluaastatest amüotroofset lateraalskleroosi (ALS), mille tõttu ei saa ta ise rääkida. Ta kasutab enda väljendamiseks arvuti tekitatavat kõnet.

See haigus põhjustab närvipõletikku, lihasatroofiat ja halvatust. Hoolimata raskest haigusest on Hawking maailma üks kuulsamaid teadlasi.

Hawking on kaks korda abielus olnud ja tal on kolm last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles