Raemuusikal kõlavad Schumann ja Saar

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raekojas kõlavad raemuusika kontserdid.
Raekojas kõlavad raemuusika kontserdid. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kolmapäeval, 21. juulil kell 20 esitavad Mati Turi ja Martti Raide kolmandal raemuusika kontserdil Pärnu raekojas Robert Schumanni ja Mart Saare komponeeritud soololaule.

Pärnu filharmoonia reklaamitoimetaja Anu Villmanni teatel seob tenor Mati Turi ja pianist Martti Raidet kammermuusika valdkonnas aastatepikkune tihe koostöö. Üheskoos on mehed esitanud kavu Mahleri, Wolfi, Schuberti, Griegi, Sibeliuse, heliloojate Kappide ning Schumanni ja Saare loomingust.

19. sajandi üheks kuulsamaks pianistiks peetava Robert Schumanni pärandis on klaverimuusika ning soololaulud tähtsal kohal. Neid on ta kirjutanud ligi 250.

Suur osa romantik Schumanni lauludest on loodud Goethe, Schilleri, Byroni ja Heine tekstidele. Ka ülehomsel raemuusikal ettekandele tulev “Dichterliebe” (“Poeedi armastus”) op. 48 on komponeeritud just Heinrich Heine sõnadele.

Helilooja, organisti ja rahvaviiside kogujana end eesti muusikalukku kirjutanud Mart Saare loomingust esitab tandem Turi-Raide soololaule ja rahvalauluseadeid.

Raemuusikal kõlavad Saare rahvalauluseadete kõrval veel tema viisistused Juhan Liivi, Anna Haava, Ernst Enno, Karl Eduard Söödi ja teiste eesti luuletajate värssidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles