Vein ei muuda naisi ülekaaluliseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vein ei muuda naisi ülekaaluliseks
Vein ei muuda naisi ülekaaluliseks Foto: Reuters/ScanPix

USA toitumisteadlaste ja arstide kinnitusel ei tekita veini joomine naistel ülekaalu, pigem aitab vein hoopis õiges kaalus püsida.

Teadlased avastasid 13 aastat kestnud uuringuga et mõõdukas koguses regulaarselt veini joovate naistel on lihtsam kehakaalu säilitada, kirjutab The Telegraph.

Teadlaste arvates lükkas nende pikaajaline uuring ümber levinud arvamuse, et veini pidev tarbimine viib kehakaalu tõusu ning ka ülekaalulisuseni.

Uuringus osalenud arstid lisasid, et organism kasutab alkoholist saadavat energiat näiteks palju kilokalorit sisaldava toidu lagundamiseks.

«Maks töötleb alkoholi muust vedelikust erinevalt. Alkohol lõhustatakse nii, et sellest tekib energia, mitte rasv,» selgitas uurimisgrupp.

Teadlased eesotsas Bostoni naistekliiniku arsti Lu Wangiga jälgisid 19 220 naise alkoholi tarbimise või mittetarbimise harjumust ning mõju organismile.

Uuringus osalenud naistest 38 protsenti ei olnud alkoholijoojad. Just sinna gruppi kuulujad võtsid 13 aasta pikkuse uuringu ajal kõige enam kaalus juurde.

«Regulaarselt veini tarbivatel naistel säilis nende uuringu algusaja kehakaal. Punast veini eelistavatel naistel oli kõige lihtsam kaalu säilitada,» nentisid uurijad.

Samas aga hoiatati, et veinist ei tasu teha dieedi pidamise vahendit, kuna tegemist on ikkagi alkoholiga.

«Kui toitutakse tervislikult ning eluviisid on tervislikud, siis ei teki kehakaalu tõusu. Kui aga alkoholi, sealhulgas ka veini hakatakse tarbima liialt, on ülekaal kerge tekkima. Kõige taga on siiski mõõdukus,» nentisid uurijad.

Veini, eriti punase veini kasulikkus on ammu teada. Punane vein mõjutab kehakeemiat, aidates hoida ära ka südame ja veresoonkonna haigusi ning alandades kolesterooli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles