Wicca preestrinna sai mõõga jalga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wiccad tseremoonial
Wiccad tseremoonial Foto: AFP / Scanpix

USAs Indianas toimunud uuspaganliku wicca liikumise rituaali käigus sai seda läbi viinud naine vigastada.

36-aastane wicca preestrinna Katherine Gunther vigastas oma vasakut jalga 90 sentimeetri pikkuse mõõgaga, kirjutab newsvault.com.

Guntheri sõnul viis ta Oak Hilli surnuaial täiskuu ajal läbi tänurituaali. Kui ta hakkas mõõka maha panema, kukkus see ta vasaku jala labasse.

«Ma ei viinud esimest korda seda tseremooniat läbi, kuid see oli esimest korda, mil mõõk maapinna asemel mu jalas maandus,» lausus ameeriklanna.

Gunther tõmbas mõõga jalast välja ja kaaslased viisid ta haiglasse.

Politsei hoiatas wicca liikmeid, et pärast surnuaia sulgemisaega ei tohi seal olla. Need, kes on, võivad saada süüdistuse sissetungimises.

Wicca on peamiselt inglise keelt kõnelevates maades levinud uuspaganlik usuline liikumine. Wicca usund on polüteistlik, põhiliselt kummardatakse Jumalannat ja Sarvilist Jumalat: esimest seostatakse enam maapinna ja kuuga, teist metsiku looduse ja päikesega.

Kõikidele wicca rühmitustele on ühine maagia kasutamine, tunnussümbol on pentagramm. Rituaalideks on igakuised kooskäimised esbatid täiskuul. Aasta kaheksa suuremat rituaali ehk sabbatit tähistatakse pööripäevadel ning veel tähistatakse ka Samahaini ehk Halloweeni (31. oktoober), Imbolci ehk Feast of Candlesit (2. veebruar), Beltanei e May Dayd (30. aprill) ja Lugnasadhi (1. august).

Wicca liikumisel on omad tõekspidamised, mis on kokku võetud Wiccan Redei nimelises värsstekstis - lõpulause «Harm none and do what you will» (kuni sa kedagi ei kahjusta, tee, mida tahad) on saanud üleüldiseks wiccalaste tunnuslauseks.

Paljud wicca kirjutised rõhutavad sallivust teiste usundite ning ka uuspaganlike õpetuste suhtes, kuid väga selgelt eristatakse oma õpetust satanismist ning New Age usunditest.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles