2012. aasta Londoni olümpial osalenud sportlaste hambad olid halvas seisus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jamaica sprinter Usain Bolt Londoni 2012. aasta olümpial
Jamaica sprinter Usain Bolt Londoni 2012. aasta olümpial Foto: SCANPIX

Briti hambaarstide sõnul olid 2012. aasta Londoni olümpial osalenud sportlaste hambad üsna viletsas seisukorras.

Asjatundjate sõnul mõjutasid sportlaste katkised hambad nende treeningut ja sportlikku sooritust, kirjutab BBC.

Uuritud sportlaste seda olid üsna levinud hambaaugud, igemehaigused ja hammast kulumine.

Uurijad lisasid, et uuritud sportlaste hambad olid katkisemad kui ülejäänud samas vanuses patsientide omad. 

2012. aasta olümpiamängudelt jäid meelde Jamaica sprinteri Usain Bolti ning Briti kergejõustiklaste Jessica Ennis-Hilli ja Mo Farah ilusate valgete ja tervete hammastega naeratused.

Samas aga oli enamikul sportlastel hammastega probleeme.

«Meie võrdlusandmed näitasid, et sportlaste hammaste seisund on halvem võrreldes Briti elanikkonna samas vanuses isikutega. See on üsna tähelepanuväärne,» lausus hambaarst Ian Needleman.

Ta lisas, et pidevalt suures koguses süsivesikute tarbimine, kaasa arvatud palju suhkrut sisaldavad joogid, kahjustavad märgatavalt hambaid.

Needlemani sõnul mõjutab hambaid intensiivsest treeningust tekkiv stress ning see, et sportlased pööravad üsna vähe tähelepanu hammastehooldusele.

Nüüdses uuringus keskenduti nendele sportlastele, kes külastasid olümpia ajal hambaarste.

Teadlased said uurida hambaid 302 sportlasel, kes tegelesid 25 spordialaga. Neilt 55 protsendil oli kaaries, 45 protsendil hammaste kulumine ning 76 protsendil igemehaigused.

Iga kolmas sportlane tunnistas, et katkised hambad mõjutasid ta elukvaliteeti ning igal viiendal mõjutas treeningut ja võistlusi.

Ravimata ja katkistel hammastel on seos ka südame- ja silmahaiguste tekkega.

Kaks korda päeva mitte hambaid pesevatel inimestel on suurem tõenäosus saada infarkt ja põletik, kui seda tegevatel inimestel.

Arstide sõnul mõjutavad katkised ja põletikulised hambad nii söömist kui und. Kui katkised hambad takistavad söömist ning ka magamist, siis see mõjutab otse sportlikku sooritust.

«Maailma eliiti kuuluvate sportlaste sooritustest on väga väikesed vahed. Samas aga võib nende suu ja hammaste hügieeni vahel aga laiutada lõhe. Spordiarstidel on mitmeid nalju, kuidas sportlased on võistlusel hambavalu tõttu medalist ilma jäänud,» lisas Needleman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles