Boliivia püramiid võidakse renoveerimise tõttu maailmapärandist välja arvata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akapana püramiid
Akapana püramiid Foto: Reuters / Scanpix

Lõuna-Ameerikas Boliivias asuv iidne püramiid võidakse selle renoveerimise tõttu ÜRO maailmapärandi nimekirjast välja heita.

Ekspertide sõnul võidi 17,7-meetrine Akapana püramiid selle «uuesti ehitamisel» täielikult ära rikkuda, kirjutab The Telegraph.

Ehitusinseneride kinnitusel võib adoobide – liivast, savist, veest ja oksaraagudest või õlgedest tehtud ehitusplönnide lisamine seal varinguid tekkida ning ehitis saab veelgi rohkem kahjustada.

Püramiidi seniseid kahjustusi hinnanud arheoloogi Jose Luis Pazi kinnitusel on kohaliku linna Tiwanaku esindajad need, kes nõudsid «püramiidi uuesti üles ehitamist».

Nad põhjendavad seda sellega, et renoveeritud püramiid meelitab rohkem turiste kohale.

Akapana püramiid on Lõuna-Ameerika üks suuremaid iidseid ehitisi. Oma välimuselt meenutab ta küll rohkem mäge kui püramiidi. Seda põhjusel, et püramiidi on hävitanud nii erosioon kui ka sealt on võetud kive ehitusmaterjaliks.

Boliivia pealinnast La Pazist 64 kilomeetri kaugusel Titicaca järve lähistel asuv püramiid oli kunagi Tiwanaku tsivilisatsiooni üks tähtsamaid ehitisi.

Inkade eelsel perioodil eksisteerinud Tiwanaku kultuur eksisteeris peale Boliivia ka Peruus, Argentinas ja Tšiilis 1500 eKr kuni 1200 pKr.

Akapana püramiid arvatakse olevat ehitatud 300 – 700 pKr.

Boliivia kultuuriministri Pablo Groux` sõnul tuleb see püramiid säilitada ning selle tõttu vajab renoveerimist.

«Esmane renoveerimine annab nüüd pildi, milline võis see püramiid kunagi välja näha,» selgitas kultuuriminister.

ÜRO kultuuri-, haridus- ja teadusorganisatsioon UNESCO külastab renoveeritud püramiidi lähiajal.

ÜRO võib selle püramiidi maailmapärandi hulgast välja arvata, kui leiab, et seda on liigselt muudetud.

UNESCO lisas Boliivia püramiidi maailmapärandi nimekirja 2000. aastal põhjendusega, et see on hea näide konkistadooride-eelse ajastu Andide piirkonna kultuurist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles