Uue kunsti muuseum upitab Eesti kinokultuuri jalule

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et päästa 400aastast tamme, elas John Quigley 71 päeva hiidpuu otsas.
Et päästa 400aastast tamme, elas John Quigley 71 päeva hiidpuu otsas. Foto: Uue Kunsti Muuseum

Pärnu uue kunsti muuseum jätkab pärast mitmekuist suvist pausi tõsielufilmide linastamist. Tasuta, sedakorda keskkonnateemaliste ekraaniteoste seansid algavad reedeti kell 18.


„Inimene on loodusressursse kasutades muutumas keskkonnateadlikumaks, sest enamik arenenud riike hakkab tasapisi mõistma, et inimkonna tulevik sõltub sellest, kas suudetakse üle minna taastuvenergia kasutamisele," tõdes programmi koostanud Vaiko Edur, Pärnu filmifestivali programmijuht. „Samal ajal on igas riigis omad põletavad võtmeküsimused, mis vajavad lahendamist."

Filmid köidavad kõiki

Ehkki keskkonnafilmides kajastatavad probleemid on kogu ulatuses hoomatavad eelkõige elukogenud täiskasvanutele, peaksid inimeksistentsi tänasele ja vägagi küsitavale homsele pühendatud filmid Eduri arvates köitma nooremaidki vaatajaid. Eriti veel siis, kui filmitegijal on oskust jäädvustada elu sõlmküsimusi mõnusa huumoriga ning pakkuda neile näiliselt kerglasi, ent süvenemisel mõttekaid lahendusi.

Nagu see on 23. oktoobril näidatavas Robert Harding Pittmani filmis „Tamm nr 419".

Ameerika režissööri linateos räägib 400 aasta vanusest tammest, mis jääb ette Los Angelese lähedale rajatava uue elurajooni juurde viiva tee ehitusele. Arendaja tahab puu pikemata maha saagida, ümbruskonna rahvas on aga sellele kategooriliselt vastu. Protestijate ninamees John Quigley kolib koguni 71 päevaks tamme otsa elama, tamme kaitsmisest kõnelevad telekanalid, hiigeltamme kaitseks kõlavad folklaulja Fred Starneri protestilaud.

Alustab aga sellesügisest programmi reedel, 16. oktoobril demonstreeritav „Põgenedes uputuse eest".

Hollandlase Frans Brometi film on sellest, kas jääda elama alale Hollandi mereäärsete tammide taha, mis mõne teadlase prognooside kohaselt võib järgmise inimpõlve ajal muutuda merepõhjaks, või pageda rannikult kus see ja teine.
Film on ingliskeelsete subtiitritega. Vajadusel tõlgitakse film eesti keelde.

Tulevad laste kinohommikud

„Et meile on tähtsam ergutada inimesi vaatama väärtfilme, sealhulgas dokumentaalfilme, oleme otsustanud neid näidata tasuta," rääkis Pärnu filmifestivali programmijuht Edur seoses taas alanud tõsielufilmide näitamisega. „Meie publik on noortest eakateni ja pidevalt laienev. Inimestel on erinevad huvid ja programm ongi sedasi kokku pandud, et sealt leiaks endale sobiva pärli iga filmihuviline - Eesti kinokultuur on vaja taas jalule upitada!"

Uue kunsti muuseumil on plaan algatada novembris dokumentaalfilmide sari vaid lastele, realiseerimist ootab laste kinohommikute idee.

Aasta alguses näitas uue kunsti muuseum dokumentaalfilmide sarja lastest ja noortes, kuid muuseumi kinosaali ekraanil jooksid ka tõsielufilmid Tiibetist ja Indiast ning eri maade naiste elust ja olmest kõnelnud ekraaniteosed.
Kõik programmid on koostatud aegade jooksul Pärnu filmifestivalidel osalenud kinotükkidest. Neid on muuseumi arhiivi talletatud hoolega: pealt 1400.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles