Rannas parkimisel tuleb hoolikalt kohta valida

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkimine liivarannast kaks sammu Mudaparklas on soodne: muidu maksab parkimistund ranna rajoonis 50 ja terve päev 200 krooni.
Parkimine liivarannast kaks sammu Mudaparklas on soodne: muidu maksab parkimistund ranna rajoonis 50 ja terve päev 200 krooni. Foto: Ants Liigus

Parkimispilet või mobiiliga saadetud sõnum ei anna Pärnu ranna rajoonis kaugeltki õigust sõidukit kõikjale seisma jätta: lausa kaheksas paigas kehtivad parkimisel omad reeglid.


„Kõige kindlam moodus on ikkagi parkida Pärnu linna haldusterritooriumil, siis pole pahandust ega segadust,” soovitas Helina Simberg, Pärnus kehtestatud tasulise parkimise järelevalvet teostava firma EuroPark projektijuht.



Lihtsaim oleks parkimisega seoses tõdeda, et kogu ala A. H. Tammsaare puiesteest mere poole on tasuline ja, selle eest maksnud, on auto valdajal või selleks volitatud isikul täielik õigus jutuks territooriumil oma sõidukit parkida.



Paraku see sedasi pole, sanatooriumi Tervis, kuursaali, mudaravila, Sunseti, Rannahotelli, hotelli Legend ja Tervise Paradiisi juures tavalisest parkimispiletist ei piisa.



Samamoodi tuleb tavapärasest erinevaid reegleid järgida 2008. aasta lõpus Ranna puiestee 9 valmima pidanud korterhotelli September alusele pinnale tekkinud parklas.



„Need on kõik eraparklad, meie teostame neis kontrolli,” nentis Simberg.



Kõik on tahvlitel kirjas


Kõneldes eespool mainitud aladest lähemalt, toonitas Euro-Pargi projektijuht, et kõik nad on selgelt ja arusaadavalt märgistatud, peale selle on nende juures teabetahvlid, millel vajalik info.



Seega nimetatud paikades kehtivate reeglite vastu patustanu vabandav väide, et ta ei teadnud selles kohas maksvaid eeskirju või ta ei pannud teabetahvlit tähele, jätab parkimiskontrolöri ükskõikseks.



„Eraparklates, mis on väga oluline, ei kehti Pärnu linna haldusterritooriumil maksvad parkimisload, parkimiskorraldus,” märkis Simberg.



Öeldu tähendab, et näiteks kuursaali märgistatud parklas tohivad parkida üksnes kuursaali loaga sõidukid, ka ei kehti seal õigus parkida 30 minutit tasuta.



„,Absoluutselt mitte,” rõhutas rääkija.



Resoluutne oli EuroPargi projektijuhi jutt Sunseti kohtagi. Parkida tohivad seal ainult Sunseti loaga sõidukid ja ei mingeid pooletunnist tasuta parkimist võimaldavaid parkimiskellasid.



Septembri tund 25 krooni


Väga hoolikalt tuleb parkida tahtjal toimetada Ranna puiestee 9 alal ehk ehitamist ootava korterhotelli September alusel pinnal.



„Kui muidu on Pärnu linna haldusterritooriumil tasuline parkimine kella kaheksast hommikul õhtul kuueni, siis seal on parkimine tasuline 24 tundi,” tõdes Simberg.



Tund parkimist Ranna puiestee 9 alal maksab 25 krooni, päev 100 krooni.



Viimasega tuleb olla tähelepanelik. Kui parkida oma sõiduk Septembri asemele rajatud parklasse ütleme 8. augustil kell 00.01 ja sõita sellega sealt minema 8. augustil kell 23.59, saab tõesti hakkama saja krooniga.



Ent kui alustada parkimist 8. augustil kell 23.59, ja muidugi tasuda korrektse sõidukivaldajana sada krooni, tuleb juba paari minuti pärast ehk uue (kuu)päeva ehk 9. augusti jõudes soovitatavalt hiljemalt kell 00.01 tasuda veel sada krooni. Saabunud 9. augusti eest. Vastasel juhul on kõnealusel alal parkija rikkunud alal kehtivat parkimiseeskirja.



Ranna puiestee 9 alale lunastatud parkimispiletiga saab parkida ainult ja ainult Ranna puiestee 9 alal, pilet ei anna õigust parkida sellega teises paigas. Mobiiliga parkimisel on Ranna puiestee 9 tsooni markeering EP 53.



Enam-vähem analoogne parkimiskorraldus maksab Ranna puiestee 1 ehk mudaravila parklas. Kui tund parkimist on sealgi hinnaga 25 krooni, siis samuti kuupäevaga seotud pikema parkimise hind on 150 krooni.



Mobiilse parkimise tsoon on mudaravila parklal EP 57.



Mujal nimetamist leidnud eraterritooriumidel on parkimiskord leebem. Mis peaasi, kõikides neis on õigus parkida hommikul kaheksast õhtu kella kuueni 30 minutit tasuta, et selle ajaga siis vudida kas Rannahotelli, Tervisesse, Tervise Paradiisi või Legendi ning lunastada sealt vajalikus paigas parkimiseks tarvilik lubatäht.



„Inimesed on väga nutikad: nad lähevad eraterritooriumile ja pargivad seal nahaalselt, kui keegi ei kontrolli, see nahaalsus järjest suureneb,” tõdes EuroPargi projektijuht Simberg. „Oma klientidele mõeldes polegi neil ettevõtetel muud võimalust kui kehtestada oma territooriumil kliente kaitsev parkimiskorraldus.”



Loota, et ranna rajoonis kehtivat parkimiskorraldust õnnestub eirata, eriti ei tasu.



Simbergi väitel võib kontrolöride tüssamine läbi minna korra, võib-olla kaks, aga vahele jääb kehtivale parkimiskorraldusele vilistaja varem või hiljem.



Selle karistuseks määrataval viivistasul on kaks määra: karmim 480 krooni ja leebem 240 krooni.



Leebemat viivistasu määra rakendatakse vaid siis, kui tasutud parkimisaega on ületatud vähem kui tunni võrra või kui kirjalikult või parkimiskellaga märgitud tasuta parkimise võimalik pooltund on veninud peaaegu poolteise tunni pikkuseks, aga mitte seda aega veel ületanud.



„Odavam on siiski parkida parkimisloaga,” soovitas Simberg. „Kolme kuu parkimisluba Pärnusse sisse kirjutatud sõidukiomanikule või masina vastutavale kasutajale maksab 750 krooni ja see kehtib igal pool Pärnu linna haldusterritooriumil.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles