Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Tänavu aprillis teevad meile ilma põhjalaiuste kõrgrõhkkonnad: seda näitab päeval erksinine värv pilvede taga, öösel aga hästi nähtav Linnutee võrgustik miljonite tähtedega üle kogu taeva.

Kõrgustes puhuvad tugevad tuuled: lennukijäljed nihkuvad silmanähtavalt edasi. Paistab, et põhja-ida suunalt liigub meie peale juba kuiva külma õhku.
Kevad edeneb esialgu visalt. Tuuliste ilmadega taheneb maa kiiresti, aga mulla küpsuseks on soojust ja sademeid vähevõitu.

Laupäeval-pühapäeval ja järgneval nädalal jahedad ilmad püsivad. 25. aprillil on kuu loomine ja tavaliselt pärast seda ilma käik muutub.
Arvata, et läheb soojemaks ja tuleb rohkem vihma, aga seda koos äikesevõimalusega - 15. aprilli päeval liikus Tihemetsa kandist üle esimene kevadäike.

Päeval on päikeses sooja endiselt kümne kraadi ringis, aga lõõtsuv põhja-idatuul tekitab külmatunnet. Öösel selge taevaga võib madalamates kohtades, eriti sisemaal tulla külma kohati miinus viie kraadini. Maapinnale võib tekkida hommikuni püsiv hall: see pidurdab taimekasvu tuntavalt.

Kommentaarid
Copy