«Õhtusöök viiele» retseptid: Mare läks pearoaga riskile
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi hobutalu pidaja Mare Kalme.
Mare Kalme peab koos abikaasaga Vihula vallas mere ääres hobutalu, kus on 15 hobust. Mare on rahulik 29-aastane naine, kes ongi õppinud hobusekasvatust ja kelle algatusel hobutalu on rajatud. Talus saavad ratsutamiskoolitust nii lapsed kui täiskasvanud ning treenerid teevad ka hobuteraapiat stressi leevendamiseks ja puuetega inimestele. Mare on vaoshoitud naine, kes lauas juba lõkerdama või teistest üle rääkima ei hakka.
Esimene eelroog : Kalaamps angerjast
Vaja läheb:
angerjas
pipar
loorber
sool
suhkur
äädikas
sidrun
till
röstsai
Valmistamine:
Angerjas puhastada, lõigata umbes 3cm tükkideks ja panna keema. Vesi peaks napilt katma angerja tükke. Marinaadi valmistamiseks läheb vaja pipart, loorberit, soola, suhkrut ja äädikat. Valminud tükid pannakse purki ja marinaad peale, hoida tuleb jahedas. Serveerimiseks tuleb angerja tükk koos kallerdisega paigutada taldrikule, lisada juurde sidrunit ja tilli, ja soovi korral röstsaia. Serveerida külmalt.
Teine eelroog: Sügisene salat
Vaja läheb:
roheline salat
lehtpeedi lehed
küps tomat
punane sibul
vürtskilu
praetud leivakuubikud
ürdisool
Valmistamine:
Segada kokku roheline salat, lehtpeedi lehed, küps tomat, punane sibul ja vürtsikilu. Prae ära leivakuubikud ja lisa salatile. Maitsestamiseks lisa ürdisoola.
Pearoog: Confit lammas kartulupudru ja hautatud köögiviljadega
Vaja läheb:
lambakints
sibul
porgand
küüslauk
sool
pipar
loorber
rosmariin
hanerasv
Valmistamine:
Lambakints tükeldada sobivateks tükkideks. Ahjupotti panna 1 neljaks lõigatud sibul, võib olla koorimata, 1 pooleks lõigatud porgand, küüslauku, soola pipart ja loorberit, rosmariini. Peale panna tihedalt lihatükid, kallata üle hanerasvaga. Rasv peab katma kogu liha. Ahjupott läheb ahju 130 kraadisesse kuumusesse 6-8 tunniks. Vahepeal peab kontrollima rasva hulka, et liha oleks kõik sellega kaetud. Liha on valmis, kui see eraldub kergelt kontidelt.
Lisand: Kartulipuder
Vaja läheb:
kartulid
piim
taluvõi
sool
ürdid
Valmistamine
Kartulid keeta, tampida koos kuuma piima ja törtsu taluvõiga. Maitsestada soola ja ürtidega.
Lisand: Köögiviljad
Vaja läheb:
kaalikad
porgandid
nuikapsas
taluvõi
Tamme ürditalu köömnesoola
Valmistamine:
Tükelda kaalikad kangideks ja tükeda ka porgandid ning nuikapsas. Keeda kuni muutuvad parajalt pehmeks, võivad olla seest krõmpsuvad või ka täiesti pehmed, sõltuvalt sööjate soovist. Peale vee kallamist lisada taluvõid ja Tamme ürditalu köömnesoola.
Jõhvikakaste
Vaja läheb:
jõhvikad
vesi
praeleem
Valmistamine:
Serveerimisel läheb lihale vaagnal peale jõhvikakaste. Jõhvikad keeta koos väga väikse koguse veega pehmeks, lisada praeleem, keeta 30-40 min tasasel tulel kokku ja lasta läbi sõela, et eraldada kestad. Serveerida kuumalt.
Magustoit: Ahjuõunad vaniljekastmega
Vaja läheb:
suured hapukad õunad
Kreeka pähklid
suhkur
kaneel
Kaste:
4dl vahukoort
4dl piima
vaniljesuhkur
3 munakollast
tärklis
suhkur
Valmistamine:
Õunad uuristada seest tühjaks, täita Kreeka pähklite, suhkru (soovi korral meega) ja kaneeliga. Laotada ahjupotti ja küpsetada 200 kraadises kuumuses umbes 20 min, et läheksid mõnusalt pehmeks