Tulnukad leiaksid miljardite aastate pärast pildid inimkonnast?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulnukad leiaksid pildid inimkonnast miljardite aastate pärast?
Tulnukad leiaksid pildid inimkonnast miljardite aastate pärast? Foto: SCANPIX

USA mittetulunduslik kunstiorganisatsioon Creative Time käivitas projekti, mille eesmärgiks on jätta visuaalset materjali inimkonnast teistele intelligentsetele olenditele leidmiseks.

USA kunstniku ja kirjaniku Trevor Pagleni valitud pildid saadetakse 20. novembril EchoStar XVI satelliidiga Maa orbiidile Kasahstanist Baikonurist, edastab AP.

Paglen koos oma meeskonnaga valis 100 fotot, mis peaks andma ülevaate meie elust sellel planeedil.

Piltidel on USA ja Nõukogude Liidu ning Venemaa kosmoselende, ebaseaduslikke immigrante Mehhiko-USA piiril, Londoni vanim seni töötav teater ja orkaani purustused Jaapanis 20. sajandi alguses. Kuid fotosid on ka iidsetest, kuid seni säilinud objektidest.

«Kõigil inimestel on oma nägemus selle kohta, millised pildid annaksid inimkonna elu kõige paremini edasi. Kuid just see teeb asja samas huvitavaks,» edastab Paglen projekti leheküljel.

Ta intervjueeris enne piltide valikut viie aasta jooksul erinevaid teadlasi, kaasa arvatud antropolooge.

Järgmiseks väljakutseks oli luua piltidele kaitse väga pikaks ajaks. Kasvõi miljarditeks aastateks. Peagle leidis lahenduse koostöös Massachusettsi tehnoloogiainstituudiga.

Asjatundjad pakkusid fotode kaitsmiseks välja kullaga kaetud alumiiniumplaadid, mis peaks vastu pidama äärmuslikes tingimustes.

Viimaseks faasiks oli leida kosmosealus, mis selle inimkonna kohta käiva materjali kosmosesse viiks. Selleks on kommunikatsioonisatelliit.

Creative Time asejuht Anne Pasternak sõlmis lepingu Colorado EchoStar telekommunikatsioonifirmaga. Leping sõlmiti 2011. aasta detsembris.

«EchoStar andis meile nüüd ühe kuu testimaks piltide kaitseks mõeldud plaate ja valmistada see satelliidile panemiseks ette,» lisas Pasternak.

Asjatundjate sõnul võib satelliit miljardite aastate pärast üsna viletsas seisus olla. Samas loodetakse, et teiste planeetide esindajad need Maa ja inimkonna kohta käivad pildid ikkagi leiavad.

Asjatundjate hinnangul kustub meie Päike 4,5 miljardi aasta pärast, muutudes Punaseks hiiglaseks ning hävitades oma süsteemis kõik.

Pilte ja videot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles