Abielu püsib kauem siis, kui naine teeb enamiku majapidamistöödest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
,Eestis elav naine kulutab päevas perega koosolemisele ligi kolm tundi, pool tundi päevas pühendab naine lastele ja peaaegu veerand tundi mõne teise leibkonna aitamisele.
,Eestis elav naine kulutab päevas perega koosolemisele ligi kolm tundi, pool tundi päevas pühendab naine lastele ja peaaegu veerand tundi mõne teise leibkonna aitamisele. Foto: SCANPIX

Norra uuring näitas, et need abielud püsivad kauem, kus naine teeb suurema osa majapidamistöödest.

Nende paaride seas, kus nii mees kui naine teevad majapidamistöid võrdselt, on lahutuste arv suurem, edastab The Telegraph.

Majapidamistöid võrdselt jagavate paaride seas tuleb lahutusi 50 protsendi võrra enam ette.

«Majapidamise eest võrdselt vastutuse kandmine ei taga seda, et partnerlus püsima jääks. Elukvaliteet ja koduse elu kvaliteet ei lange kokku,» sõnas uuringu üks autoreid Thomas Hansen.

Uurija sõnul on seni levinud arvamus, et lahku minnakse siis, kui naise õlul liiga palju on ning naise ja mehe vahel ei ole võrdsust.

«Meie uuring lükkas selle ümber. Mida enam mehed kodutöid teevad, seda enam kasvab tõenäosus, et lahutatakse,» sõnas Hansen.

Hanseni sõnul saab seda seostada ka naiste rolli ja enesetadvusega.

«Tänapäeva paarid rõhuvad võrdsusele ning püüavad kodutöid teha võrdselt. Ka on tänapäeva naised haritumad ning teenivad head palka. Selle tõttu on nad tihtipeale oma partnerist sõltumatud,» sõnas Hansen.

Kui sellised naised lahku lähevad, siis ei kaota nad palju.

Norras on naised ja mehed võrdsed ning laste kasvatamisega püütakse tegeleda võrdselt.

Mis aga puutub majapidamisse, siis naised on need, kes põhilised kodutööd ära teevad.

Uuring näitas samas, et enamiku majapidamistöödest tegevad naised on sama õnnelikud kui naised, kes majapidamistöid partneriga võrdselt jagavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles