Vene postroki bänd Mooncake tuleb Baltikumi teistkordsele tuurile

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mooncake
Mooncake Foto: Promofoto


See oli möödunud aasta augustis kui vene juhtiva postrokki viljeleva bändi muusika kõlas Vilniuses, Riias ja Tallinnas. Baltikumi tuuri jaoks väljastati ka spetsiaalne remixide kogumik, mis valmis koostöös kohalike DJ-dega.

Bändi viimane peatus Balti pealinnade järel oli Uue Ajastu Festival Põlvas, mis ka tänavu Mooncake’i võõrustab.

Tuur oli edukas ning viimasest käigust siia on bändi liikmed kasvatanud oma fännibaasi nii Leedus, Lätis kui Eestis märgatavalt. Mooncake’i liikmed peavad seda jätkuvaks protsessiks ning on 2012. aastast tihedalt Riia stuudioid külastanud, et salvestada oma teine kauaoodatud stuudioalbum.

Seetõttu võib öelda, et bänd on saanud teatud mõttes balti-maigu juurde. Pole ka mingi ime, et Mooncake’i liikmed otsustasid Balti riikidesse tagasi tulla, kuigi hoopis uue kavaga - akustilisega. Bändi muusikutel on ka varasemaid kogemusi akustilistelt ülesastumistelt - 2010. aastal mängisid nad Vene telekanalil Dozhd’ (Vihma TV).

2012. algul väljastas bänd akustilise kavaga DVD. Kriitikuid ja fänne imestas Mooncake’i võime muuta ja säilitada oma muusika kunstiteoselisus ka akustilistel pillidel.

TheSilentBalleti kriitik Yakob Olesky on öelnud, et Mooncake’i akustiline kava on «maagiline elamus viiest loost, mis vaimustab kuulajat kindlasti just oma kompositsioonilise iluga», lisades veel, et bänd «pole liialt suurelt rõhunud moodsatele heliefektidele vaid on selle asemel aastate jooksul arendanud muusikute vahelist ja muusikalist sünergiat».

Tänavusel tuuril Baltimaadesse on tuur kohandatud varasemast kaks korda pikemaks sisaldades kokku 10 lugu, mille hulgas on nii varem avaldatud lugusid kui ka päris uusi avaldamata. Mooncake’i tuurikava võib veel muutuda, kuid tänaseks kinnitatud kokkulepped on alljärgnevad:

10. augustil Tallinnas, Von Krahlis
11. augustil Põlvas, Uue Ajastu Festivalil
15. augustil Vilniuses, Leedus, Vienuolyno kloostri hoovis
17. augustil Jelgavas, Lätis, MC Balerija
18, augustil Riias, Lätis, Nabaklabis

Mooncake on vene instrumentaalbänd, mis asutati Moskvas 2006. aasta algul. Bändi eesmärgiks on oma muusikaga igapäevaste asjade juures panna avama uksi lõputusse aegruumi.

Mooncake’i on mõnikord võrreldud ka Pink Floydi või Mogwaiga, kuid sellest hoiduvalt üritavad bändi liikmed arendada oma enda äratuntavat stiili ning on sellega juba tänaseks tuntust kogunud nii kodus kui koduriigi piiride taga. Näiteks andis Mooncake eduka tuuri SRÜ riikides ja Hiinas. Kaasahaaravad meeloodiad, müstiline atmosfäär ja ideaalne tasakaal eufooria ja kurbuse vahel: kõik see kokku ongi Mooncake.

TheSillentBallet.cm - maailma suurim instrumentaalmuusika veebisait on avaldanud ka arvustuse Mooncake’i viimase albumi «Lagrange Points» kohta ning hinnanud selle 10 palli süsteemis 8 vääriliseks, märkides, et «Venemaa on kaua aega ootanud bändi, mis pakuks konkurentsi lääne muusikatööstusele. Mooncake võibki see bänd olla.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles