Loomeinimesed annavad kriisile löögi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisi Eesmaa (vasakul) ja Liisa Kivi näitavad, et kriisiolukorda võib leevendada ka T-särkidega. Nad hoiavad käes akutrelle ning asuvad peagi kokku panema n-ö riidepuid.
Liisi Eesmaa (vasakul) ja Liisa Kivi näitavad, et kriisiolukorda võib leevendada ka T-särkidega. Nad hoiavad käes akutrelle ning asuvad peagi kokku panema n-ö riidepuid. Foto: Marina Puškar

Homme avatakse Rotermanni aatriumis Liisi Eesmaa ja Liisa Kivi kureeritud näitus «Kriis», kus saab näha üle viiekümne omanäolise T-särgi, mis kajastavad praegust majanduslikku olukorda.


Projektis lõid kaasa näiteks moefotograaf Toomas Volkmann, saatejuhid Robert Kõrvits ja Mart Juur, moekunstnikud Kirill Safonov ja Britt Samoson, laulja Chalice jpt. Kõigil neil tuli tavalisele valgele T-särgile kirjutada, joonistada või õmmelda praegune olukord või see, kuidas kriisist väljuda.



Eesmaa sõnul tahavad nad T-särkidega masendavale majandusolukorrale koha kätte näidata. «Inimesed said end välja elada ja võtta seda pigem huumori ja irooniaga,» rääkis ta ning lisas, et masendavaid ja süngeid särke pole näitusel peaaegu üldse. «Loomulikult on autorite käsitööoskused erinevad, aga kõik on tehtud sooja südamega ja tekitasid minus küll väga rõõmsa emotsiooni.»



Näiteks Kõrvits tunnistas, et tema võttis särgi disainimisel appi käärid. «Ma tegin kaltsu, sest kui midagigi raskel ajal alles jääb, siis on see kalts,» muheles ta. Laulja Chalice’i särgi peale on aga kirjutatud «JÄÄÄÄ VAIT». «See tähendab seda, et sellest kriisi asjast ei ole vaja rääkida,» selgitas ta. «Ma lähen alati närvi, kui seltskonnas sellest rääkima hakatakse.» Chalice tunnistas, et ootab juba näituse lõppu, sest siis saab oma särki kandma hakata.



Saatejuht ja ajakirjanik Juur iseloomustas oma kehakatet kui kriisis olemise särki. Selle ühel poolel seisab «kõige hullem on selja taga» ning teisel pool «kõige hullem on alles ees».



Moekunstnik Safonovit on Eesmaa sõnul tabanud täielik kriisihüsteeria, sest tema särgile on õmmeldud hunnikute viisi õmblusülejääke ja muid vidinaid. Meigikunstnik Mammu aga lõikas T-särgi rinnaesisele ja seljale suured augud. «Ma usun, et ta kannaks ka seda,» naeris Eesmaa.



Näitus on avatud 28. veebruarist 8. aprillini.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles