Uus moevidin: e-sigaret

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus moevidin - E-sigaret
Uus moevidin - E-sigaret Foto: Elu24

Viimasel ajal on palju räägitud e-sigaretist, mis olevat tervisele palju kasulikum kui tavaline suits, ja mida saab tõmmata ka siseruumides, kas või lennukis.

E-sigaret ehk elektrooniline sigaret kujutab endast nägusat pulgakest, mis saab energiat akudest ning mida tõmmates naudid tubaka maitset ja suitsu, kuid kuna põlemisprotsessi ei toimu, jääd ilma kõigist kahjulikest kemikaalidest. Kõlab hästi.

Paljud suitsetajad aga arvavad, et see on siiski vaid mingi uus moevidin. Elu24.ee võttis kätte ja proovis järele, kas e-sigaret on ainult iluasi või saavad suitsetajad tõepoolest oma kaifi kätte.

Katsejänesteks nõustusid olema tantsiv juuksur ja näitleja Lauri Pedaja ning imekaunis modell Joanna Ojastu, kes proovisid 0-nikotiini sisaldusega Janty e-sigarette.

Lauri arvates tuleks e-sigaretti kindlasti veel üsna palju täiustada – praegu meenutavat see pigem vesipiibu tõmbamist. «Ma olen paadunud suitsetaja ja tal oli mingi plastiku või selline sünteetiline maitse juures, et suitsuisu küll ära ei võtnud,» jutustas ta.

«Samas rahuldas ta päris normaalselt seda tegevuse vajadust. Aga selleks, et ma tavasuitsud täielikult välja vahetaks, oleks vaja e-sigaretti veidi muuta,» arvas Pedaja.

«Praegu ei ole seda efekti, mis mulle sigareti juures meeldib, et tõmbad suitsu vastu kõri. Et e-sigaretist tossu välja saada, peab ikka mitu korda tugevamalt imema,» selgitas noormees.

«Häiris veel see, et padruni osa läks kuumaks. Aga muidugi on ta väga stiilne ja igal pool saab suitsetada, see on väga tore,» jäi Lauri positiivseks ja lubas e-sigaretti ikka edasi popsutada.

Joanna aga sattus e-sigaretist vaimustusse: «Esimene emotsioon, kui Janty Kissboxi avasin, oli, et f**k, mis mõttes nii palju tavaari mingi suitsu tõmbamiseks?! Juhtmed, kaablid, akud, värgid-särgid - täitsa huumor.»

«Kui kõik osad lõpuks omavahel ühendatud ja esimese (lootusrikka) mahvi tõmbasin, siis oli lausa topelthuumor. Minu kui täiskohaga nikotiiniku jaoks oli äärmiselt lõbustav pelgalt veeauru imeda,» naeris Ojastu.

«Pärast esimest kolme minutit (e-sigaretti saab «tõmmata» ca 15 minutit) sai aga huumorist lausa vaimustus. Tundub endalegi utoopiline, sest ma ei kuulu kindlalt nende inimeste hulka, kes millestki kergelt vaimustuda suudaksid,» kirjeldas modell.

Joanna e-sigareti poolehoidu suurendas veel fakt, et seda võib tõmmata ka kohtades, kus muidu suitsetamine keelatud on - poodides, kohvikutes, klubidest rääkimata.

«Lisaplussina, esteet nagu ma olen, märgiksin kindlasti ära, et see nn. suits näeb äärmiselt stiilne välja. Positiivne on ka see, et padruneid on erinevate maitsete ja lõhnadega,» ei olnud kaunitar kiidusõnadega kitsi.

Kuid ka Ojastu meelest on e-sigaretil pahupool: «Miinusteks tooksin pideva kohustusliku hoolduse – ööseks tuleb kõik esigareti osad lahti keerata ning regulaarselt alkoholiga immutatud salvrätikuga puhastada ning aku laadimise.»

«Ühesõnaga: kõigile, kes suitsetamisest loobuda tahavad, soovitan väga – kindlalt efektiivsem kui plaaster või mõni muu nali. E-sigaret üksi imet ei tee, selleks peab ikka parasjagu (või natuke rohkemgi) endal olema huvi ja tahtejõudu suitsetamisest loobuda,» pani Joanna jutule punkti.

Testi tulemus: e-sigaret on suitsetajate jaoks pigem moevidin, kuid võiks sobida inimestele, kellel ei ole väga suurt nikotiinisõltuvust või kes üritavad sellest vabaneda.

Sellest tulenevalt uurisime perearstikeskuse «Sinu arst» arstilt Kristi Partsilt, kas tema soovitaks e-sigaretti suitsusõltuvusest vabanemiseks?

«Arstina toetan kõike, mis abistab patsienti suitsetamisest loobumisel. Teatud patsiendid on saanud abi ka e-sigarettidest. Seda just rohkem sellistel juhtudel, kui patsiendil ei ole esiplaanil nikotiinisõltuvus,» selgitas Parts.

Nüüd tekkis küsimus, miks siis e-sigaretid üldse alguses keelatud olid, kui perearstidki neid nii lahkelt soovitavad? Vastuse saamikseks pöördusime ravimiameti poole.

«Olukord on selline, et e-sigaretid kui sellised ei olnudki kunagi keelatud. Eestis on keelatud nikotiini sisaldavate padrunite müük, kuna need on määratletud ravimiks ega oma müügiluba,» jutustas ravimiameti meditsiiniseadmete osakonna juhataja Andrei Knuut.

Knuut selgitas veel, et segadus tekkis ilmset juhtumi tõttu, kus ühe seadme suhtes oli tehtud maaletoojale ettekirjutus, mis kohustas maaletoojat antud konkreetse seadme turustamise lõpetamiseks.

Testi aitas teostada www.e-sigaret.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles