Kanada ranniku lähedal triivib «kummituslaev»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada ranniku lähedal triivib «kummituslaev»
Kanada ranniku lähedal triivib «kummituslaev» Foto: SCANPIX

Kanada Briti Columbia Vaikse ookeani rannikuvetes on nähtud «kummituslaeva».

Asjatundjate sõnul on tegemist Jaapanist pärit püügilaevaga, mille Jaapanit tabanud tsunami kandis avamerele, edastab Yahoo News.

46-meetrine alus on meeskonnata ja triivib omapead.

11. märtsil 2011. aastal Jaapanit tabanud tsunami paiskas ookeani kuni kaheksa miljonit tonni jäätmeid. Kaks miljonit tonni neist ulbib ikka meres.

«Kummituslaev» kuulus Hokkaido kalmaaripüüdmisfirmale. Firma kinnitas, et kui tsunami aluse merele paiskas, ei olnud selle pardal mitte kedagi.

Üksinda triiviva laeva leidis Kanada rannavalve helikopter. Kanada transpordiministeerium jälgib laeva, et sellest ei saaks teiste laevade teekonnal takistus ning et see ei kahjustaks kütuselekkega merekeskkonda.

Ookeaniuurijad püüavad siiani kindlaks teha, kuidas Jaapani tsunamipraht Vaikse ookeani kooslusi mõjutanud on.

2011. aasta oktoobris jõudis praht USA Hawaii ning sama aasta detsembris Washingtoni osariigi randa.

Nüüdseks on Jaapani tsunamipraht päral ka Californias.

Teadlaste tehtud uuring näitas, et Jaapanist lähtunud tsunamipraht liigub Vaikse ookeani niinimetatud suure prahiringi suunas, sest tuuled puhuvad selle Põhja-Ameerika rannikult avamerele tagasi.

Briti Columbia ranniku juurest avastatud püügilaev on üks suurimaid Jaapani tsunamipraht, mis on jõudnud Põhja-Ameerika lääneranniku lähedale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles