Marsil tekib metaani kolmes paigas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeet Marss
Planeet Marss Foto: SCANPIX

Punase planeedi uurijate sõnul tekib Marsi atmosfääris leiduv metaan kolmes paigas.

Marsilt leiti metaani viis aastat tagasi, kuid nüüd tehti kindlaks, selle tekkekohad, edastab AP.

Punase planeedi põhjaosas leiti kolm erinevat ala, milles metaan tekib.

Teadlased jätkasid, et kuna metaan Marsi atmosfääris päikesevalguse käes kiiresti hävineb, siis toimub mingil viisil selle pidev juurdetootmine.

Kui Marsi metaan on geoloogilist päritolu, siis peaksid seda tootma vulkaanid või see tekiks näiteks ka siis kui mineraalid reageerivad väga madalate temperatuuride juures veega.

Uurijate sõnul oleks Marsilt vedelas olekus vee leidmine sensatsioon. Vesi oleks kindel viide, et seal võib olla algelisi eluvorme.

Teadlased on välja käinud teooriaid, et Marsi pinnases võib leiduda algelisi mikroobe, umbes selliseid nagu on leitud Antarktisest. Siis võib metaan olla bioloogilist päritolu.

Metaani sisaldavad alad leiti infrapuna mõõtmisaparaatide abil. Leid tehti Maal asuvate teleskoopide abil, mille abil uuriti seitsme aasta jooksul enamikku Marsi pinnast.

«Kuigi metaani kolm tekkekohta on kindlaks tehtud, ei ole meil veel andmeid, kas see metaani on geoloogilist või bioloogilist päritolu,» lisasid uurijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles