Arheoloogid leidsid Seeba kuninganna kullakaevandused?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renessanssreljeef Seeba kuninganna ja kuningas Salomoni kohtumisest
Renessanssreljeef Seeba kuninganna ja kuningas Salomoni kohtumisest Foto: Wikipedia.org

Briti arheoloogide väitel leidsid nad müütilise Seeba kuninganna Makeda kullakaevandused.

Arheoloogide sõnul asuvad need Põhja-Etioopias Gheralta platool, mis oli kunagi osa Seeba kuningriigist, kirjutab The Observer.

Arvatakse, et Seeba kuningriik asus tänapäeva Etioopia, Jeemeni ja Eritrea aladel.

Vanas Testamendis seisab, et Seeba kuninganna reisis Jeruusalemma kohtuma kuningas Salomoniga. Ta läks sinna kaamelikaravaniga ning tal olid kaasas kingitused haruldaste viirukivürtside, kulla ja vääriskivide näol.

Kuninganna sattus Salomoni tarkusest ja tema kuningriigi õitsengust vaimustusse. Seeba kuninganna kinkis kuningas Salomonile 120 talenti kullas. See vastab tänapäeval neljale ja poolele tonnile kullale.

Legendi järgi jäi Seeba kuninganna kuningas Salomonist rasedaks ning sünnitas poja, kellest sai Etioopia kuningadünastia alusepanija Menelik I.

Väljakaevamisi juhtiva arheoloogi Louise Schofieldi sõnul oli kaevandusse sissekäik suletud kuuemeetrise kiviplaadiga, millel oli päike ja kuusirp.

Arheoloogi sõnul püüdis ta roomata kiviplaadi alt läbi ja vaadata, mis selle taga on. Siis märkas ta seebakeelset raidkirja.

«Kaevandusšaht kulgeb 1,2 meetri sügavusel mäe sees. Sissekäigu seina on müüritud iidne kolju, millesse on uuristatud seebakeelne tekst,» märkis Schofield.

Arheoloogi sõnul ei ole seda mäge varem Seeba kuningannaga seostatud, hoolimata, et kohalikud leiavad lähedal asuvast jõest üsna tihti kulda.

Kaevanduse sissekäigu lähedalt leiti sambaosi ning kivist kanaleid, mis võisid olla osa kuu-jumalusele pühendatud templist. Nüüdseks on see liiva alla mattunud.

Väljakaevamiste käigus on samas piirkonnas päevavalgele tulnud ka lahinguväli, kust leiti muistseid luid.

Schofield leidis lähedalt ka lahinguvälja, millest paljastusid iidsed luud.

Iidse kaevanduse suurus ei ole teada, kuid asjatundjate arvates võis seal kunagi üsna suur maa-alune tunnelivõrgustik olla. Šahtid olid nii suured ja kõrged, et inimene sai seal püsti käia.

Täieulatuslikud väljakaevamised algavad niipea, kui selleks vajalik summa saadakse.

Makeda oli müütiline Seeba kuninganna, kes elas umbes 10. sajandil eKr. Seeba kuningannat on mainitud piiblis, koraanis, Vana-Rooma autori Flavius Josephuse teoses «Antiquitates Judaicae» ning Etioopia ajalooraamatus «Kebra Negast».

«Kebra Negast» nimetab hinnalist sõrmust, mille Saalomon olevat kuningannale kinkinud. See sõrmus on kesksel kohal Henry Rider Haggardi seiklusromaanis «Seeba kuninganna sõrmus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles