Elu sai alguse maal, mitte ookeanis?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elu sai alguse maal, mitte ookeanis?
Elu sai alguse maal, mitte ookeanis? Foto: SCANPIX

Saksamaa Osnabrücki ülikooli uuringu kohaselt oli Briti kuulsal loodusuurijal Charles Darwinil 140 aastat tagasi õigus, kui ta väitis, et elu sai Maal alguse maapinnal väikestes soojades lompides, mitte suures ookeanis.

Esimesed primitiivsed organismid tekkisid maapinnal paikadesse, kus maapinna sisesest geotermilisest kuumast aurust tekkis kondensvesi , edastab Daily Mail.

Saksa teadlaste sõnul on siiani laialt levinud teooria, et esimeste organismide kodu oli vees.

Teadlased analüüsisid kivimites leiduvaid aineid, võrreldes neid merevees leiduvate ainetega.

Uuring näitas, et merevees olnud ained ei saanud elu tekkele kaasa aidata.

Uurija Armen Mulkidjanani sõnul tekkisid kõige primitiivsemad elusorganismid maapinnal olevates väikesest niisketes paikades, mille tekke taga olid vulkaanilisest tegevusest tingitud aurud.

«Neis niisketes paikades olid olemas kõik, et tekiksid rakulaadsed moodustised. Need «elu hällid» kasutasid ka päikeseenergiat,» teatasid uurijad.

Nobeli laureaat, Harvardi ülikooli teadlane Jack Szostak kommenteeris, et ookeanide keskkond ei saanud soodustada elusorganismide teket.

«Maapinnal olevates veekogudes oli soolsus märgatavalt madalam, see võimaldas rasvhapetel põhinevate membraanidega organismide teket,» teatas Szostak.

Osa teadlasi on uue teooria suhtes skeptilised, rõhutades, et maad tabasid 3,8 miljardit aastat tagasi meteoriidid ning maapind ei saanud nende tõttu elu tekkepaigaks olla.

Kuid saksa teadlaste sõnul tekitas maapinnast pärit niiskus pinnale väikesed niisked alad, kus olid olemas õiged tingimused keemiliste protsesside ja algorganismide tekkeks.

Kunagi käis samalaadse idee välja ka Charles Darwin, kes väitis, et elu sai alguse maal ning siis jõudis alles merre.

1871. aastal kirjutas Darwin oma sõbrale, botaanik Joseph Hookerile, et elu Maal võis alguse saada väikestes soojades veesilmades.

Mulkidjaniani arvates liikusid elusorganismid alles siis ookeanivette, kui neil oli tugevad membraanid tekkinud.

«Geokeemiline rekonstruktsioon näitas, et esmaste organismide tekkekoht ei olnud ookean, vaid geotermaalse auru tõttu tekkinud veekogud maal. Membraanita organismid said eksisteerida tänu veeaurule, mis sisaldas mitmeid elusorganismile vajalikke metallsulfiide ja fosforiühendeid, » selgitas teadlane.

Siiani ollakse arvamusel, et esimesed mikroobid tekkisid ookeanipõhjas sealsete hüdrotermaalsete süsteemide juures.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles