Paanika Vatikanis: paavst võidakse mõrvata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI
Paavst Benedictus XVI Foto: SCANPIX

Itaalia ajakirjanduse andmetel uurib Vatikan väiteid, et paavsti tahetakse mõrvata.

Salajases raportis seisab, et Palermo peapiiskop, kardinal Paolo Romeo hämmastas 2011. aastal Hiina külakäigu ajal peetud kõnes oma väitega, et mingi grupeering tahab paavst Benedictus XVI tappa, edastab Reuters.

Romeo arvates võidaks paavst tappa sellel aastal.

Romeo käis välja ka selle, et tema arvates saab pärast Benedictus XVI surma uueks paavstiks Milano peapiiskop, kardinal Angelo Scola. Põhjus selles, et praegune paavst ei salli Vatikanis tema järel teist meest, camerlengo Tarcisio Bertonet.

Romeo sõnul käib Vatikanis ja katoliku kiriku sees võitlus võimu pärast.

Romeo väidetest murelikuks muutunud katoliiklased hakkasid massiliselt Vatikani kirju saatma ning helistama. Nad olid kindlad, et Romeo jõudis paavsti salamõrva plaani jälile.

Vatikanis koostati sellekohane salajane raport 30. detsembril 2011. aastal. See edastati ka paavstile.

Saksakeelses raportis hoiatatakse, et paavst Benedictus XVI vastu on suunatud mõrvaplaan Mordkoplott.

Salamõrvaplaanist kirjutas esimesena Itaalia väljaanne Il Fatto Quotidiano, mis avaldas ka lehekülje salaraportist.

Vatikani esindaja ei nõustunud raportit kommenteerima.

Eelmine paavst Johannes Paulus II oleks äärepealt mõrva ohvriks langenud, kui 1981. aastal tulistas teda Püha Peetruse väljakul türklane Mehmet Ali Agca.

Kinnitamata andmetel olid selle taga Nõukogude Liidu KGB ning Bulgaaria luure. Mõrv oleks olnud paavstile kättemaks selle eest, et ta oli avalikult kommunismi vastu ning toetas  demokraatialiikumist oma sünnimaal Poolas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles