Looduskatastroofid hävitasid Ameerika varajase tsivilisatsiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looduskatastroofid hävitasid Ameerika mandri ühe kõige varasema tsivilisatsiooni, mille keskus asus Peruus Caral-Supe orus
Looduskatastroofid hävitasid Ameerika mandri ühe kõige varasema tsivilisatsiooni, mille keskus asus Peruus Caral-Supe orus Foto: Reuters / Scanpix

USA Florida ja Maine`i ülikoolide teadlaste sõnul hävitasid looduskatastroofid Ameerika mandri ühe varasema tsivilisatsiooni.

Antropoloog Mike Moseley ja ta kolleegid uurisid Peruus  Caral-Supe orus eksisteerinud Põhja-Chico tsivilisatsiooni, kirjutab AP.

«See varajane ühiskond oli oma aja kohta väga arenenud. Neil oli irrigatsioonisüsteem, nad ehitasid maju, templeid ja püramiide. Pärast 2000 aastat õitsengut see järsku aga kadus,» selgitas antropoloog.

Ta jätkas, et hävingu kõige tõenäolisemaks põhjuseks olid mitmed looduskatastroofid nagu maavärinad, üleujutused ja orkaanid.

Peruu arheoloogi Ruth Shady kinnitusel põhines 5800 aastat tagasi alguse saanud tsivilisatsioon kalastamisel, kuid kasvatati ka puuvilla ning puu- ja juurvilju.

Selle liikmed ehitasid püramiide tuhandeid aastaid varem kui kuulsad maiad.

Põhja-Chico tsivilisatsioon kadus 3600 aastat tagasi ootamatult.

Arheoloogid leidsid Peruust Supe orust mitmeid märke, et seda piirkonda tabas järjest mitmeid suuremaid ja väiksemaid maavärinaid, millele järgnesid üleujutused.

«Maavärin mõjutas Vaikse ookeani tuule- ja hoovuse suunda. Muutuse tagajärjel tekkisid pikaajalised paduvihmad, mis hävitasid saagi ning pühkisid viljakad alad mullast paljaks,» selgitasid teadlased.

Paik, kus Supe tsivilisatsiooni esindajad olid tuhandeid aastaid elanud, muutus elamiskõlbmatuks ja nende ühiskond varises kokku.

Supe oru uurimist toetab endise kuulsa Norra maadeuurija Thor Heyerdahli fond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles