Aus teeb Londonis moeajalugu

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seda Reet Ausi kollektsiooni saab veebruaris näha mainekal Londoni moenädalal.
Seda Reet Ausi kollektsiooni saab veebruaris näha mainekal Londoni moenädalal. Foto: Madis Palm

Esimese eestlasena mainekale moenädalale London Fashion Week pääsenud Reet Aus püüab tähelepanu kiirmoele vastanduva ökomoega.



21.–24. veebruarini toimuv London Fashion Week on Milano, New Yorgi ja Pariisi kõrval üks maailma neljast kõige tähtsamast moenädalast. Ühtlasi on londonlased neist neljast esimesed, kes otsustasid osa nädalast juba kuuendat korda pühendada keskkonnasäästlikule disainile. Londoni nädalat peetakse ka teistest julgema moe esitlemise kohaks.



Seni peamiselt hobi korras ja entusiasmist juba aastaid ökodisainiga tegelenud Reet Ausi kollektsioon osaleb Estethica-nimelisel väljapanekul ja koosneb nii orgaanilisest kangast kui ka taaskasutusmaterjalidest tehtud rõivastest.



Eestlanna esitleb naisteriideid ööpesust mantliteni. Reet Ausi nime kandva kollektsiooni motoks on «Aeglane mood – kaunid rõivad», sellega vastandab ta end selgelt ebakvaliteetsele kiirmoele.



Praegu viibib Aus Londonis, et kohtuda kahes ülikoolis moetudengitega ja pidada ka loenguid. Aus tunnistas: moenädalale jõudmine tähendab tema jaoks eelkõige seda, et ta on disainerina jõudnud teatud professionaalsele tasemele.



«Ma võin end nüüd moedisaineriks pidada,» ütles Aus. «Pigem on see kõik olnud minu jaoks lahe eksperiment, mis on jõudnud teatud tasemeni, ja see on tore.»



Tema kollektsiooni kandvad modellid ei kõnni küll catwalk’il, kuid Ausi sõnul on professionaalide jaoks lavashow’st olulisem näitusel toimuv ja kavas on teha ka videoetendus kollektsioonist Londoni kesklinnas.



«Kindlasti avab see võimalus minu jaoks palju uusi uksi,» lootis Aus, kelle eesmärgiks on pärast moenädalal osalemist hakata oma toodangut müüma ka Londoni butiikides.



Mainekale moenädalale jõudmiseks tuleb läbida konkurss. Esmalt tuleb saata kavandid ja läbida esimene voor, seejärel saata tooted ning viie toote hindamise järel langetab sõltumatu žürii oma otsuse. «Mõtlesin, et proovin ja kui valituks osutun, siis on kihvt,» rõõmustas Aus.



Londoni moenädal tähistab tänavu 25. sünnipäeva. Varem on sellelt ürituselt tuule tiibadesse saanud näiteks Alexander McQueen ja Hussein Chalayan. Tänavuse moenädala kuulsaimad osalejad on Vivienne Westwood ja Paul Smith.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles