«Püha Tõnu» võtetel sündisid peaaegu et imed

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma uue filmi eest juba ette pärjatud Veiko Õunpuu.
Oma uue filmi eest juba ette pärjatud Veiko Õunpuu. Foto: Marina Puškar

Pole kerge teha filmi, kui ootused on nõnda kõrgeks kruvitud. Kuidas mõjutas «Sügisballi» kuld ja kard äsja «Püha Tõnu kiusamise» võtted lõpetanud ja viimase eest juba ette Euroopa talendiks nimetatud režissööri Veiko Õunpuud?




Tervist, Veiko, lõpuks ometi. Raske on teid kätte saada, kuigi «Püha Tõnu» võtted peaksid praeguseks juba läbi olema. Kuidas läheb, aeg on maas?


Nii ja naa. Ostsin just värve ja lõuendit, mõtlesin vahelduseks veidi maalimisega tegeleda.



Kuidas elab Tõnu? On ta ikka seesama nooremasse keskikka ja jõukamasse tuludetsiili jõudnud mees, kes hakkab eetiliste otsingute jaoks mittesobilikus ühiskonnas tegelema moraaliküsimustega ning kaotab närvid ja raha, nagu resümeeris enne võtete algust pressiteade?


Tõnu elab suurepäraselt, on endiselt noor ja elujõuline, aga kas ta ka endiselt see lihtne pressiteates kirjeldatud karakter on, selles ma enam nii kindel ei ole.



Kui pingeliseks võtted kujunesid? Saite te lõpuks kätte selle, mida tahtsite?


Närvesööv töö on see lavastamine ikka, olgu sul mingi kogemus või mitte. Ja «Püha Tõnu» osutus eriti pingeliseks – pingelisemaks, kui olin arvanud. Aga mis ma sealt kätte sain või ei saanud, sellest pole mul enne monteerima asumist aimugi. Mõned stseenid tundusid küll väga head. Palju sündis kummalisi õnnelikke juhuseid, et mitte ütelda – imesid.



Kas võtete lõpupäeviks ootamatult maha sadanud paks lumi kuulub nende sekka?


Jah, aga ma ei taha kõiki saladusi välja rääkida. Loodetavasti saab film kunagi valmis ja eks siis ole kõik must valgel näha.



Kirjutasite paralleelselt filmimisega, n-ö käigu pealt stsenaariumi. Miks, õigustas see ennast?


Miks? Ebakindlusest. Ma ei pea end heaks kirjutajaks ja originaalstsenaariumi kirjutamine, eriti just «Sügisballi» ümber tekkinud haibi tõttu, osutus väga keeruliseks. Otsustasin uut filmi siis rohkem n-ö käigu pealt teha, enam-vähem kronoloogilises järjestuses filmida ja palju platsil välja mõelda.



Mulle ei meeldi üldiselt asju planeerida ja oma kavatsusi kogu aeg kuhugi abstraktsesse tulevikku projitseerida. Platsil on kohal kogu keskkond, kõik karakterid. Iga hetk juhtub midagi, seda on võimalik kasutada. Samas on selle meetodiga seotud ka omad pinged, intuitsioon alati ei tööta, eriti kui oled võõras keskkonnas, võõraste näitlejatega ja närvis. Mõned stseenid läksid ikka totaalselt p...e!



Kui palju kammitses võtteid nn teise filmi sündroom?


Kui teise filmi sündroom tähendab selle mõistmist, et kui järgmine film publikuedu või festivalivõitude mõttes sama edukaks ei osutu kui eelmine, lüüakse sind meedias mõnuga risti, siis eks see ole muidugi filmitegu häirinud. Aga nagu juba ütlesin, häiris mind palju ka see, mis «Sügisballi» eduga kaasnes (palju muidugi ka meeldis), ja nii läksin teadlikult seda rada, et teha film, mis oleks natuke vähem peavoolu vaatajale suunatud. On see aga kammitsenud? Ei usu väga selle sisse.  



«Pühas Tõnus» teeb kaasa hulk välisnäitlejaid, sh vene kaunitar Ravšana Kurkova, aga ka (sic!) jaapani butoh-tantsija Moeno Wakamatsu. Mis on nende roll?


Wakamatsu on vaim, nagu need butoh-tantsijad enamasti ikka, ja Ravšana ongi vene kaunitar. Aga ärgem unustagem prantslast Denis Lavanti! Tema on ju lausa elav legend, mänginud peaosa Leos Caraxi väga heades filmides.



Taavi Eelmaa (tema mängib filmis Tõnu – TT) on suur Caraxi fänn ja hakkas Lavantist juba enne võtteid rääkima.



Esialgu polnud talle nagu mingit õiget rolli pakkuda ja kõhklesin kaua, aga siis tekkis idee üks olemasolev roll kaheks teha, nii et ühte poolt mängiks Rain Tolk ja teist Denis.



Produtsent Katrin Kissa võttis juba võtete ajal temaga ühendust ja saatis «Sügisballi». See meeldis Denis’le väga ja nii ta tuligi. Minu arvates on sellest filmile väga palju kasu.



Mis saab edasi?


Kui ma vaid teaks. Kardan, et majanduskriis süveneb, valitsus kukub ja Ansip peab Tartusse tagasi minema. Nagu ütleb meie produktsioonijuht Kaido Kivitoa: «Lõpuajad on käes.»



Aga «Püha Tõnu»? Millal on esilinastus? Ja kas festivalid seisavad juba järjekorras?


Eesti esilinastus on vist millalgi septembris. Aga festivalid? Tiina Lokk vahel kopsib akna taga, teisi pole veel märganud. Ehk ilmuvad kevade saabudes välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles