Uue Kunsti Muuseumis näeb tugevaid isiksusi

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsirkus tuleb Rakverre.
Tsirkus tuleb Rakverre. Foto: Internet

Pärnu Uue Kunsti Muuseumis saab vaadata 19. ja 20. detsembril ning 26. ja 27. detsembril kell 18 tasuta dokumentaalfilmisarja "Tugevad isiksused".

Muuseumi teatel näeb reedel 19. detsembril dokumentaalfilmi India kuulsaimaist rändtsirkusest.

"Starkiss - tsirkusetüdrukud Indias" on portree Raymani Suurest Tsirkusest, kus töötab viiskümmend tüdrukut, keda vanemad on sinna müünud, et leevendada raskeid majanduslikke olusid. Tüdrukud on söönud, riides ja saavad isegi rahaliselt toetada oma vanemaid, aga on nad õnnelikud?

Sisuliselt on nad nagu pärisorjad - nende ainukeseks kontaktiks välismaailmaga on televiisor. Samas aga on ka nende valikuvõimalused väljaspool tsirkust piiratud: müüa sigarette ja siidi või minna mehele või virelda äärmises vaesuses.

Elu tsirkuses on aga karm, tüdrukud peavad sooritama üliraskeid numbreid, sageli ka eluohtlikke. Raskeim trikk on „Starkiss" ehk „Taevasuudlus", kus tüdrukud hoiavad kõrgel lae all üksteisest kinni ainult hammastega. On hämmastav, millise kontakti ja läheduse on autorid tüdrukutega saavutanud. Nad räägivad kõigist oma probleemidest avameelselt ja ausalt (autorid lubasid, et filmi ei näidata Indias ja nad peavad oma sõna).

Probleemide ring ei piirdu ainult tsirkusega, ligi poolteisetunnise filmi ajal kujuneb terviklik mosaiik inimsuhetest väikeses sootsiumis, mille nimeks on tsirkus.

Film annab ühtlasi aimu valitsevatest reeglitest ja traditsioonidest Indias, sealsetest ühiskondlikest suhetest ja tavadest.

Laupäeval, 20 detsembril linastub portreefilm Spencer Tunickist, kes on kuulsaks saanud alasti rahvamasside pildistamisega. Film "Alasti Ühendriigid" portreteerib tema ühte esimest suurprojekti.

Reedel, 26. detsembril jõuab vaatajateni prantslase Pierre Henry Salfati film "Gulagi džässimees", mis on uskumatu lugu Adolf Eddie Rosnerist, juudi trompetipuhujast, kes põgenes natside Saksamaalt enne Teist maailmasõda, sai kuulsaks Poolas ja Nõukogude Liidus, pandi 1946. aastal Siberi vangilaagrisse ning alles pärast Stalini surma võis triumfiga Moskvasse tagasi tulla.

Louis Armstrong isiklikult andis Rosnerile hüüdnime Valge Armstrong. Adolf Rosneril, ebatavalisel muusikul, oli kõik ja ta kaotas ka kõik peale sügava armastuse džässi vastu.

Selle aastase dokumentaalfilmisarja lõpetab viimasel Pärnu Filmifestivalil Eesti Rahva Auhinna võitnud film "Ema". Režissööride Antoine Cattini ja Pavel Kostomarovi tõsielufilm maalib jõulise portree lihtsast vene naisest, kes noore tüdrukuna müüdi jõhkardist mehele ja keda elukaaslane edaspidi korduvalt vägistas. Ometi on Ljubov, üheksa lapse ema, suutnud endas alles hoida palju inimlikke väärtusi.

Hoolimata sellest, et vanem poeg istub vangis ning teine poeg on vaimse puudega. Ljubov peab praktiliselt üksinda hoolitsema, et joodikust mehel ning kõigil lastel oleks leib laual. Selline juba on kord ühe vapra vene naise saatus...

Kõik filmid on eesti keelsete subtiitritega.
Dokumentaalfilmisari Uue Kunsti Muuseumis igal reedel ja laupäeval kell 18.00. Seansid on tasuta. Programmi koostasid Veronika Uusna ja Vaiko Edur. Lisainfot leiab Uue Kunsti Muuseumi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles