Sven Lõhmus: Getteril on x-faktor!

Janar Ala
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Getter Jaani koos oma õe Karmeliga 
debüütplaadi esitlusel stuudios Moonwalk.
Getter Jaani koos oma õe Karmeliga debüütplaadi esitlusel stuudios Moonwalk. Foto: Liis Treimann

Getter Jaanil ja Sven Lõhmusel on praegu kiired ajad. Eile esitlesid nad Lõhmuse Moonwalki stuudios Getteri debüütalbumit «Rockefeller Street», täna lendavad aga koos tiimiga juba Düsseldorfi, et seal Eurovisiooni proovidega alustada.
 



«Jube kiire on jah, mul on veel asjadki kokku pakkimata,» rääkis Getteri plaadi lugude autor Lõhmus pärast plaadiesitlust. Kiire oli neil ka plaadi tegemisega, sest enne Düsseldorfi minekut pidi «Rockefeller Street» kindlasti olema esitletud. «Praktiliselt kahe kuuga tuli teha imet. Nägin kõvasti vaeva saundide otsimisega ja püüdsin lugusid ikka huvitavamaks teha. Võib öelda, et viimased kaks kuud ma põhimõtteliselt elasingi stuudios, magamiskott oli arvuti kõrval,» märkis helilooja.

Plaati esitledes jäi ta tehtud tööga rahule – ei tundu, et midagi vajaka jäi. «Alati võib ju rääkida, et see või teine oleks võinud teisiti olla, aga mis ma seda ikka hakkan tegema – hea ja huvitav plaat sai,» leidis ta.

Kui Getter Jaanist on muidu meedias räägitud juba kui uuest teini-iidolist – n-ö Justin Bieberi ja Miley Cyruse põlvkonna artistist, siis tervikuna iseloomustab Lõhmus «Rockefeller Streeti» kui kogupereplaati. «Täitsa mitu lugu on sellist, mis võiksid vabalt kõnetada ka vanemat põlvkonda. Üks lugudest kannab pealkirja «Me kõik saame vanaks», ja see on selline elufilosoofiline lugu, mis räägib põhiväärtustest, mida me elus hindame ja mille juurde me jääme. Minu arust mõjuvad sellised lood plaadi muu popi hulgas väga värskelt,» ütles Lõhmus.

Selline jutt võib jätta mulje, et Lõhmus kirjeldab enda lemmiklugu Getter Jaani plaadi pealt. «Ma ei saaks öelda, et mul erilisi lemmikuid on. Selge on, et lood töötavad erinevalt, ja selles valguses neid tulebki vaadata,» nentis ta.

Sven Lõhmuse kui Eesti ühe tuntuima pophelilooja arvates peaks üks poplugu lihtsalt inimestele meeldima – lugu peaks töötama, artisti iseloomustama ja fännidele sobima. «Rockefeller Street» saab tema hinnangul Getter Jaani iseloomustamisega väga hästi hakkama. «Getteris on see heale artistile iseloomulik x-faktor täiesti olemas – ta oskab särada, on üldse väga armas inimene ja see paistab laval vägagi välja. Lisaks suurepärasele lauluoskusele on tal ka väga hea lavakarisma,» kiitis Lõhmus.

Plaat on oluline, kuid järgmise kahe nädala jooksul hoiab eesti rahvas Getter Jaanil ja Sven Lõhmusel Eurovisiooni pärast eriti tähelepanelikult silma peal. Eesmärkide kohta lauluvõistlusel ütleb Lõhmus nii palju, et kuna tegemist on ikkagi võistlusega, siis niisama osalema ja kogemusi hankima nad sinna loomulikult ei lähe. «Tahaks muidugi võimalikult hea tulemuse saada, see on selge. Usun, et poolfinaalist edasi pääsemine oleks juba kordaminek,» sõnastas ta selgema eesmärgi.

Möödunud aasta alguses ilmus lehelugu pealkirjaga, et Lõhmus enam Eurovisiooniks lugusid ei tee. «Ajakirjanik küsis, kas ma sel aastal teen, vastasin, et ei tee. Tuligi lugu, et ma ei tee enam kunagi Eurovisiooni,» selgitas helilooja. «Ma ei osale sellepärast Eurovisioonil, et spetsiaalseid eurolugusid teha ja siis teistega rinda pista. Eurovisioon või siis antud juhul «Eesti laul» on väga hea promo ükspuha millisele artistile, olgu või death-metal-bändile,» lisas laululooja.

Kuna Getter Jaani plaadile on promo vaja, siis on Lõhmus väga rõõmus selle üle, et just nemad Saksamaal Düsseldorfis toimuval lõppvõistlusel Eestit esindavad.

Getter Jaani astub Sven Lõhmuse kirjutatud lauluga «Rockefeller Street» üles Eurovisiooni lauluvõistluse teises poolfinaalis 12. mail, edasipääsu korral ka 14. mail toimuvas finaalis. «Rockefeller Streeti» saab osta kõikidest hästivarustatud plaadipoodidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles