Moskva jazzitäht Anna Buturlina jõudis oma muusikutega Eestisse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Buturlina
Anna Buturlina Foto: SCANPIX

28. aprillil teevad Jazzkaarel ilma muusikud New Yorgist, Moskvast, Rio de Janeirost, Havannast ja Londonist.

Moskva jazzitäht Anna Buturlina jõudis oma muusikutega Eestisse. Annal  on Eesti kontsertide jaoks palju värsket repertuaari, sest kahe uue plaadi jagu on materjali salves – üks uus CD tuleb venekeelne, teine inglisekeelne. Eesti kontsertide jaoks on ta valinud segakava –on nii jazziklassikat kui ka vene autorite lugusid. Kaks varasemat albumit «Black Coffee» ja «My Favorite Songs» on vene kuulajate poolt väga hästi vastu võetud.

Põnevusega ootab lauljatar lähitulevikus toimuva Gennadi Gladkovi muusikali «2+2» esietendust Moskvas Stas Namini Muusika- ja Draamateatris, kus tal tuleb mängida peaosalist.

19-aastaselt alustas Anna Buturlina solistina esinemisi Anatoli Krolli orkestris, praegu laulab ta tihti Igor Butmani bigbändiga. Oma trioga esineb ta kõige sagedamini aga festivalidel ja klubikontsertidel. Lauljana peab Anna Buturlina end lugude jutustajaks – teksti emotsioon on tema jaoks ääretult tähtis. Ta on mitmete konkursside laureaat ning sellest aastast korraldab ta ka noorte jazzlauljate konkurssi Moskvas. Anna ootab põnevusega taaskohtumist Tallinna publikuga – viimati oli ta siin 2005. aasta suvel esinedes Raivo Tafenau ansambliga.

Poogie Bell Band alustab Euroopaturneed Tallinnast. New Yorgi muusikute haaravat mängu kuuleb Marcus Milleri, Al Jarreau, Erykah Badu’ jt. tuntud artistide ansamblites, kus nad on varem koos esinenud.

Kuid loetelu ainuüksi Poogie Belli nimekatest partneritest saab väga pikk. Tema löökpillimäng kaunistab veel John Scofieldi, Joe Sample’i,  David Sanborn’i, Roberta Flacki, David Bowie, Vanessa Williams’i, Randy Crawford’i jpt USA tippartistide heliplaate ja kontserte. Lisaks löökpillimängule on ta edu nautinud ka produtsendi, helilooja ja arranžeerijana.

Temanimelises bändis mängivad USA tippklassi muusikud – trompetil Michael «Patches» Stewart- Milleri «best of bests» bändi liige, samuti George Duke’i, Kenny Garreti, Earth, Wind & Fire stuudio ja lavapartner.

Saksofonist Keith Anderson on mänginud Grammy võitnud albumitel  artistidega nagu Norah Jones, Roy Hargrove, Erykah Badu jt. Klahvpillimängija Bobby Sparks on esinenud ja salvestanud ikoonidega nagu Roy Hargrove, George Benson, Lalah Hathaway, Wayman Nancy Wilson jt. Kvarteti peale on neil mitu Grammyt ja hulk Grammy nominatsioone. Ansambel on turneel oma värske CD «My America» soul-funk kavaga.

Brasiilia särava pianisti Hamleto Stamato plaatide-triloogia «Speed Samba Jazz» äratas tähelepanu ka Põhja-Ameerikas ja Euroopas. Ta on esinenud brasiilia tippartistidega nagu Rosa Passos, Milton Nascimento, Caetano Veloso, Leny Andrade jt. USAs, Hispaanias, Rootsis, Taanis, Venemaal, Prantsusmaal ja mitmel pool mujal. Koos brasiilia tippmuusikutega avab ta Jazzkaare Brasiilia-Kuuba öö Rock Cafés.

Viiulivirtuoos Omar Puente on mänginud Kuuba rahvusvuslikus sümfooniaorkestris ja õppinud Kuuba jazzilegendide Arturo Sandovali ja Chuco Valdez’i käe all. Viimased aastad elab ta Londonis ja mängib Courtney Pine’i bändis, kuid koos oma Kuuba bändiga annab ta samuti arvukalt kontserte ja on jõudnud mainekatele lavadele nagu Royal Albert Hall and the Royal Festival Hall. Kõmuline viiuldaja Nigel Kennedy avaldas ise soovi kuubalasega Londonis koos mängida. Rock Cafes on oodata päikselisi traditsioonilisi Kuuba tantsurütme vaimustavate jazzilike improvisatsioonidega.

22. Rahvusvaheline festival Jazzkaar toimub 20.-30. aprillini 14 Eesti linnas. Festivali suurimad toetajad on kuldsponsor Elion, SA Tallinn 2011, Eesti Kultuurkapital ja Tallinna linn. Festivali peasponsorid on ametlik majutuspartner Sokos hotel Viru, Eesti Päevaleht ja Ergo kindlustus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles