Kultuuritalente hindav Gerli Padar: ei loe, kas oled suurest või väikesest linnast

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETV laulusaade «Suvenaabrid», Gerli Padar
ETV laulusaade «Suvenaabrid», Gerli Padar Foto: Ülo Josing

Tänavusel Tulevikutalentide konkursil tublimaid kultuuritalente hindama asuv laulja ja tantsija Gerli Padar on veendunud, et kui on olemas pühendumus, siis on kõik võimalik.

Oled kogunud tuntust nii laulja, näitleja kui ka saatejuhina - millist ala Sa enda jaoks kõige väljakutsuvamaks pead ja miks?

Omamoodi väljakutset pakuvad kõik valdkonnad, millega tegelen ja üheselt neid võrrelda ei saa, sest igal on oma spetsiifika. Kõige põnevam on minu jaoks aga just telega seotud. Teletöös peab nii öelda täielikult kohal olema, sest pidevalt tekivad uued olukorrad, kus tuleb kiiresti reageerida - valmidus peab olema kogu aeg ja kõiges. See on väga äge kogemus!  

Samas pean ütlema, et olgu ma parajasti laulja, näitleja või saatejuhi rollis - tunnen neis kõigis end väga hästi ja mugavalt. Lihtsalt saatejuhtimine on neist kõige mitmetahulisem.

Oled lapsepõlvest saati tegelenud muusikaga ja sirgunud edukas lauljaks. Kas Su teel on olnud ka takistusi, mida oled pidanud ületama? Millised need olid ja kuidas Sa nendega toime tulid?

Elus tuleb ikka ette kahtlusi, aga selliseid hetki ei pea pelgama. Kui leiad end kahtlevalt, et kas see on ikka see, mida ma päriselt teha tahan, siis tuleb korraks peatuda ja kuulata oma sisemist häält. See on väga oluline, soovitan seda kõigile!  

Kui oled kord oma valiku millegi kasuks langetanud, siis tasub valitud teel käimisest siirast rõõmu tunda. Kõigil meil on unistused ja eesmärgid, et need ka täituksid on vaja kõvasti õppida, harjutada ja treenida. See ei ole lihtne ja sellepärast ongi väga tähtis, et teed midagi, mis sind tõeliselt võlub. Kui sa ise oled oma tegevuse suurim fänn, siis tulgu ette ükskõik milline takistus, kirg on see, mis sihile viib. Hingega asja juures olles saab nautida kogu teekonda. Kui tehtud valik on aga sisemise sooviga vastuolus, siis ei tulegi midagi välja.

Alati aitavad edasi ka tagasiside ja tunnustus, see annab kinnitust, et teed õiget asja. Kui anne on avastatud, ükskõik mis valdkonnas see siis ka poleks, on väga tähtis seda edasi arendada ja toetada. Iga ala nõuab meeletult pühendumust ja selleks on ka lähedaste toetus oluline.

Ka Sinu tütar on täna edukas tantsija. Kuidas oma kogemustega talle toeks oled?

Arvan, et iga lapsevanema peamine eesmärk on oma laps iseseisvaks eluks ettevalmistada.

Elukogemused on edus alati suureks abiks, aga me ei saa eeldada, et lastel ja noortel need kohe olemas on. Seega meie, vanemad, saame oma lastele nende ellu astumisel toeks olla.

Andekus vajab tähelepanu, see on kui erivajadus. Sellega pean silmas, et lapse talendi arendamine nõuab ka vanematelt aega ja muid olulisi ressursse, mille puudumine võib oluliselt määrata noore talendi tuleviku. Tuleb ka meeles pidada, et mõnel alal küpsetakse kiiremini, mõnel aga avanetakse hiljem. Tunnustust aga soovime me kõik!

Kas väikesest kohast pärit noortel on Eestis keerukam läbi lüüa?

Siin ei ole kindlasti reegleid. Kui talent või anne on avastatud, tuleb seda pidevalt edasi arendada ja kui noor inimene on oma valitud alal hea, teeb oma asja südamega, on pühendunud ja sihikindel, siis ei jää ta kindlasti ka märkamata. Sel juhul ei loe üldse, kas oled suurest linnast või väikesest paigast - märgatakse kindlasti! Enda näitamiseks ongi aga just konkurssidel osalemine suurepärane võimalus. Tuleb olla vaid aktiivne ja avatud.

Kuulud noorte talentide stipendiumikonkursi Tulevikutalent 2017 žüriisse. Mis on need omadused, mida Sa võitjas otsid ja näha loodad?

Kindlasti üks asi, mida ma kultuuritalentides hindan on originaalsus. Koopia või teiste järgi tegemine ei ole minu jaoks teema. Eristuda saab ainult omanäolise lähenemisega ja usun, et just noored on siin eeskujuks meile kõigile. Noored võivad meid oma ideedega uskumatul kombel üllatada, sest nad on avatud ja pole sattunud veel nii öelda kastimõtlemisse.

Teiseks on oluline töökus ja arenemissoov. Kui noore mõtlemine ja suhtumine on selline, et ma olen nii andekas ja kõik juhtugu nüüd iseenesest - siis nii kindlasti kaugele ei jõua. Noorest inimesest peaks välja paistma just see suhtumine, et ma olen leidnud endas ande ja tahan seda maksimaalselt arendada - see on see hoiak, mida talendis otsin.  

Tulevikutalentide hindamine ja valiku tegemine saab olema ääretult põnev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles