Ei või olla! Järgmisel suvel kaetakse 4000m2 Tallinna kesklinnast hiiglesuurte seinamaalingutega!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mexitonia festival

Juunis 2017 toimub Tallinnas suurejooneline supergraafika festival Mextonia, mille käigus kaetakse ligi 4000m2 jagu kesklinna piirkonna avalikke pindu hiigelsuurte seinamaalingutega.

Festivali ajal saavad vabatahtlike kunstnike koostöös uue näo ligi 30 hoonet, silla läbisõitu ja jalakäijate tunnelit. Festivali Mextonia käigus valmivad Eesti kultuuripärandi sümboleid kujutavad supergraafikad on Mehhiko kingitus riigi 100. sünnipäevaks.

Festivali peamistest eestvedajatest MTÜ Nueve Arte Urbano esindaja Édgar Sanchez’i sõnul on ettevõtmise eesmärk tunnustada ja austada nende kunstiteoste abil Eesti ajaloolist ja kultuurilist pärandit, kujutades seinamaalingutel eestlaste ja Eesti riikluse jaoks olulisi sümboleid.

’’Supergraafika festivali Mextonia käigus kaetakse täna lagunevad, ilmetud ja hallid Tallinna avalikud pinnad hiigelsuurte seinamaalingutega, millel on kujutatud olulisi eestlaste identiteeti kujundavaid kultuurisündmusi läbi riigi ajaloo. Festival ootabki ettepanekuid, millised motiivid seinamaalingutel võiksid olla,’’ sõnas festivali üks peakorraldajates Édgar Sanchez.

Sanchez lisas, et festivali eesmärk on ka toetada kõrgetasemelise tänavakunsti arengut Tallinnas ja Eestis tervikuna, kaasates sellesse protsessi võimalikult paljusid tänavakunstnikke ja graffiti-tegijaid nii Eestist kui ka Mehhikost. Lisaks kutsub ta üles endast märku andma ka kinnisvaraomanikke, kes soovivad väärtustada oma kinnisvara kvaliteetse kunstiteosega, sest supergraafika festival ei piirdu kindlasti vaid 30 hoonega.

Ühe võimaliku objektina, mida supegraafikaga kaunistada, on festivali eestvedajad välja pakkunud Eesti riigi ajaloos suurt tähendust omava Tallinna Teletorni. SA Tallinna Teletorni juhataja Riina Roosipuu sõnul on mehhiklaste plaan põnev ja Teletorn lööks meeleldi selles projektis kaasa, küll aga tuleb kõigepealt paika panna maalingu tehnilised detailid. '«Teletornil on Eesti ajaloos olnud oluline roll ja usun, et ta väärib sel moel esile toomist, küll aga tuleks maalingu motiiv, asukoht ja ajaline kestvus festivali eestvedajatega läbi rääkida. Kindel on, et Tallinna Teletorn soovib anda oma väärika panuse Eesti riigi 100. sünnipäeva tähistamisesse,» rääkis Roosipuu.

Supergraafika festival Mextonia toimub 14.-22. juunini 2017 Tallinnas ja selle korraldamisel tehakse koostööd Eesti tänavakunstifestivalidega Balticsession.com ja Stencibility.eu, Tallinna Linnavalitsuse ja Riigikantseleiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles