Video: Vene sõjafilm «28 panfilovlast» üritab ajalugu uuesti kirjutada (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «28 panfilovlast»
Kaader filmist «28 panfilovlast» Foto: Youtube

Venemaa uus sõjafilm «Двадцать восемь панфиловцев» (28 panfilovlast) räägib Moskva kaitsmisest Teise maailmasõja ajal 1941. aastal. Nõukogude ajaloolaste andmetel kõik 28 meest hukkusid kangelaslikult Moskva kaitselahingus, kuid suutsid hävitada 18 Saksa tanki. Hilisemate uuringute kohaselt on kuus selles lahingus osalenud meest seni elus, kaasa arvatud üks, kes anti 1947. aastal riigireetmise eest kohtu alla.

Välismeedia teatel kasutab Venemaa president seda filmi oma propaganda eesmärkidel, et venelased oma riigi üle veelgi suuremat uhkust tunneksid ja teised riigid ei unustaks, millist rolli mängis Nõukogude Liidu Punaarmee saksa anastajate hävitamisel.

Venemaa kanal Rossija 1 näitas, kuidas Venemaa president Putin vaatab seda filmi koos Kasahstani presidendi Nurzultan Nazarbajeviga. Lääne kriitikud nägid selles sõnumit, et Venemaa hoiab sooje suhteid endise nõukogude liiduvabariigi Kasahstaniga.

Film «28 panfilovlast» põhineb ajaloolistel faktidel, kuid mitte tõel. Ajalooallikate teatel hukkusid kõik võitlejad, kaasa arvatud neid juhtinud kindralmajor Ivan Panfilov, Moskvat kaitstes. Enamik selle laskurdiviisi võitlejaid oli pärit Kasahstanist ja Kõrgõsztanist, kuna diviis asutati 1941.aastal Almatõs.

Panfilovi ja ta meeste kangelasteod olid nõukogude koolides kohustuslik ajalooline materjal.

1948. aastal tehtud uurimine näitas, et kangelaslugu 28 panfilovlasest oli Punaarmee väljaande Krasnaja Zvezda reporteri väljamõeldis, kuid sellegipoolest on jätkunud nende ülistamine ka nüüdsel Venemaal. 

1941. aastal kirjutasid Nõukogude Liidu väljaanded, et roodu poliitjuht oli meestele öelnud: «Seltsimehed, kuigi emake Venemaa on suur, ei ole meil kuhugi taganeda, sest seljataga on Moskva». 

Nimetatud sõjalugu peeti suurepäraseks filmimatejaliks, mille tõttu said vene filmitegijad juhtidelt käsu see mängufilmiks teha. Filmis on kuulda-näha kasahhe, kirgiise ja venelasi kaitsmas isamaad ning seda teemat kasutab ka nüüdne Venemaa, mis tahab luua uut suurt venekeelset kultuuri- ja poliitikaruumi Euraasias.

2013. aastal määras president Putin, et koolides tohib ajalugu õpetada vaid haridusministeriumi kinnitatud programmi kohaselt. Siis asutas Venemaa riiklik telekanal vastukaaluks lääne ajalookanalitele oma ajalookanali.

Putini ja teiste Venemaa võimude teatel on vaja ühtset käsitlust ajaloost, sest see aitab venelastel oma riigi mineviku üle uhkust tunda.

Uus film jõuab Venemaal kinodesse 24. novembril ja see on õpilaste jaoks kohustuslik linateos. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles