Hannes Võrno: sõda lammutas mu väga väikesteks osadeks (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Võrno "Ringvaates"
Hannes Võrno "Ringvaates" Foto: ERR

Hannes Võrno monoetendus «Kuidas iseendaga tülli minna» räägib kõigest sellest, mida ta on oma nahal läbi proovinud.

Võrno rääkis «Ringvaates», et retsept, kuidas iseendaga mitte tülli minna, on lihtne. Inimesed kipuvad mõttetuid asju liiga tõsiselt võtma, aga samas asju, mida peaks võtma tõsiselt, võetakse väga lihtsalt ja üleolevalt.

«Me kõik ütleme põlastavalt, et «Made in China», aga samas usume horoskoope, mis on Hiina värk. Ja nii edasi,» muigas Võrno, kelle teatritükis on see sõnum, mida ta enda jaoks kõige tähtsamaks peab.

Võrno käis vabatahtlikult sõjalisel missioonil, et aru saada, mida see inimesega teeb. Ta rõhutas, et Eestis on palju inimesi, kes on näinud tuhat korda hullemaid asju kui tema.

«Me räägime küll, et nende inimeste kogemus on väga oluline selleks, et meil oleks kaitsevõime. Minu soov ja palve on see, et seda kogemust mitte kunagi vaja ei läheks. Et päriselt sõda ei tuleks.»

Saatejuht Grete Lõbu märkis, et sõda muudab inimest väga palju ja küsis Võrnolt, kas see kogemus lammutas ta inimesena laiali.

«Õnneks jah,» vastas Võrno. «See aitas ikka väga väikesteks osadeks lammutada ja siis ilmselt väga teistmoodi kokku panna ning mingid tükid üldse ära visata, mida vaja ei lähe.»

Võrno usub, et ta ei ole üksi ja Eestis on palju selliseid inimesi veel.

«Kogu selle tüki mõte ja sõnum ongi nendele inimestele, kes arvavad, et see on mingi rambotamine, machotamine ja lihtsalt kutid ise tahavad pappi teenida ja välismaale sõtta minna. Päris nii see ei ole. Seal on mingisugused teised hoovused ja asjad veel. Seal taga on ka väga palju helgeid asju, mida sa ei mõista enne, kui seal ära käid,» seletas ta.

Võrno tunnistas, et tagasi tulles nägi ta ilu isegi nendes asjades, mis varem tundusid jaburad.

«Sest sõda on nii kole asi... See on lihtsalt nii jube, et ükskõik, mis tundub siin naljakas, tundub tagasi tulles armas,» sõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles