Moslemeid teeb murelikuks, et usupüha algus langeb sel aastal 11. septembrile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslemid palvetamas
Moslemid palvetamas Foto: SCANPIX

Moslemite usupüha Eid al-Adha algus langeb sel aastal 11. septembrile, mis on ameeriklaste jaoks valus kuupäev, kuna terroriorganisatsioon Al-Qaeda pani 11. septembril 2001. aastal USA pinnal toime mitu terrorirünnakut.

Tegemist on esimese korraga alates 2001. aastast, mil see püha algab 11. septembril, tehes moslemid murelikuks, edastab The Independent.

Ameeriklastest moslemite arvates tuleb neil sel aastal olla Eid al-Adha püha ajal ettevaatlikumad ja tähelepanelikumad, kuna 11. septembril möödub 15 aastat terrorirünnakutest.

USA võimude sõnul võivad paremäärmuslased kasutada ära kahe sündmus kokkulangemist ja korraldada moslemitevastaseid provokatsioone.

Washingtonis tegutseva islamiinstituudi juhi Akbar Ahmedi arvates peavad USA moslemid olema septembris ettevaatlikud.

«Juba praegu on tunda õhus moslemivastasust ja septembris võib see veelgi kasvada, tuues kaasa vägivalla,» teatas islamiekspert.

Ahmed lisas, et moslemivastasust õhutavad näiteks maailma erinevates paikades äärmusislamistide toime pandud terrorirünnakud, kuid ka vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpi pidev moslemivastane retoorika.

«Arvasin, et pärast 22. septmebri 2001 rünnakuid väheneb erinevate gruppide vaheline vägivald, kuid tegelikult on kõik kulgenud vastupidiselt. Vägivaldsed intsidendid on viimastel aastatel sagenenud,» teatas Ahmed.

Septembris tähistavad moslemid veel teist püha, Eid al-Fitrit, mida siiski ei seostata 11. septembri sündmustega ja võimaliku vägivallalainega.

Islamis kasutatakse kuukalendrit, mille kohaselt on usupühad alati samal ajal, kuid Gregoriuse kalendri järgi langevad usupühad erinevatel aastatel erinevale ajale.

11. septembri 2001. aasta rünnakus Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornidele ja USA kaitseministeeriumi hoonele Pentagonile hukkus ligi 3000 inimest.

Ahmedi sõnul kasvatas see palju ohvreid nõudnud sündmus ameeriklastes natsionalismi ja moslemivastasust, mis viimastel aastatel on suurenenud.

Ta lisas, et vabariiklaste presidendikandidaat Trump on kasutanud 11. septembri sündmusi oma kõnedes ära teatades, et paljud moslemid plaksutasid, kui lennukid kaksiktornidesse lendasid ning tornid hävinesid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles