Video: Namiibiast leiti 500-aastane kullalastiga laev

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bom Jesuse üks kuldmüntidest
Bom Jesuse üks kuldmüntidest Foto: SCANPIX

Teemandikaevurid avastasid Aafrika rannikult Namiibiast 500-aastase laeva, millel oli 13 miljoni dollari väärtuses kulda ja münte.

Oranjemundi lähedal asuva laeva Bom Jesus ehk Jumal Jeesus kohta sai kaevandusfirma De Beers vihje 2008. aasta aprillis, edastab Daily Mail.

Tegemist oli Portugali alusega, mis pidi seilama 1533. aastal Lissabonist kapten Francisco de Noronha juhtimisel Indiasse, kuid jäi teadmata kadunuks.

Laev leiti, kui kuivendati Skeletirannikul inimkätega tehtud soolase vee järv, milles oli veel laevu, kuid Bom Jesusel oli väärtuslikku kraami, nagu kuld ja elevandiluu.

Laevani jõuti alles pärast sellelt pärit puit- ja metallesemete leidmist rannikult, alles hiljem saadi liivasesse pinnasesse mattunud laeva jälile ning nüüdseks on leitud hunnik kulda.

UNESCO kuulutas leitud aluse kultuuriväärtuseks, kuna tegemist on ebatavalise vrakiga, mille last on säilinud. Bom Jesusel oli Saksa vask, Lääne-Aafrika elevandiluu, Portugali, Hispaania, Firenze ja Veneetsia kuld- ja hõbemündid ning relvad, mille seas oli nii mõõku kui pistodasid, rõivaid ja muidugi meremeeste skeletid.

Lisaks avastati pronkskausse ja navigatsioonivahendeid kompasse ja astrolaabe.

Arheoloog Dieter Noli teatel saab kulla endale Namiibia riik.

«Rannaalalt leitud laev jääb tavaliselt leidjariigile. Erand tehakse siis, kui tegemist on riikliku laevaga, siis saab aluse ja lasti endale riik, mille lipu all see laev seilas. See laev kuulus Portugalile ja kuld peaks kuuluma ka Portugalile, kuid selle riigi valitsus loovutas selle Namiibiale,» teatas arheoloog. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles