Põhja-Korea diktaatori tädi elab «ameerika unistuses»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: SCANPIX

USA väljaande Washington Post andmetel elab Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-uni tädi Ameerika Ühendriikides Washingtoni lähedal, kus tal on edukas keemilise puhastuse firma.

Ko Yong-suk põgenes koos oma perega 1989. aastal ja sai USAs asüüli, olles varem Šveitsis, kus tulevane diktaator koolis käis ja kus ta tal silma peal hoidis.  

Ko´d, kes on Kim Jong-uni ema õde, abistas väidetavalt põgenemisel ja USAs majaostul Luure Keskagentuur (CIA). Selle esindajad ei ole seda kinnitanud ega ümber lükanud.

Tädi ei ole õepoega näinud 20 aastat, kuid Šveitsis erakoolis käimise ajal olevat Kim olnud väga äkiline ja vihastas kergelt ning selle tõttu oli temaga raske suhelda.

Ko teatel sündis Kim Jong-un 1984. aastal ehk samal aastal, mil tema poeg, mitte 1982.  ega 1983. aastal nagu Põhja-Korea ja lääne meedia väidavad.

«Kim ja mu poeg kasvasid koos, vahetasin neil mõlemal mähkmeid,» meenutas tädi.

Tädi sõnul sai ta juba 1992. aastal aru, et Kim Jong-unist kasvatatakse Põhja-Korea tulevast juhti ja nii läkski.

Ko teatel hakkas tema ja ta pere oma elu pärast kartma kui Kimi ema rinnavähki suri ning nad langetasid otsuse põgeneda.

Pere kontakteerus USA Luure Keskagentuuriga, mis nende tausta uuris ja mitu kuud neid üle kuulas. Pere sai loa kolida USAsse, kus nad asutasid oma firma.

«Mu lapsed käisid suurepärastes koolides ja nad on edukad. Mul on mees, kes saab hakkama kõigega. Meie pere on õnnelik,» sõnas Põhja-Koreast põgenenud naine.

Ko abikaasa Ri Gangi sõnul elavad nad «ameerika unistuses», mille nad ise saavutasid.

Ko sattus avalikusse möödunud aastal, mil ta andis kohtusse kolm Põhja-Koreast põgenenut, kes naise sõnul levitasid tema kohta laimu.

Ko advokaadi teatel soovis ta Lõuna-Korea kohtu kaudu saada 60 miljonit woni (51 600 dollarit).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles