Hiinas pruuliti 5000 aastat tagasi odrast õlut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinast Mijiaya leitud objekt, mis viitab õlletegemisele
Hiinast Mijiaya leitud objekt, mis viitab õlletegemisele Foto: SCANPIX

Arheoloogid leidsid Hiinas keraamikakilde, mille uurimine näitas, et seal valmistati õlut 5000 aasta eest ning õlles sisaldus «salaaine».

Shaanxi provintsist Mijiayast avastatud keraamikalt leiti jälgi õlletegemise kõrvalsaadusest oksalaadist kui ka teraviljadest nagu hirss ja oder ning mitmesugustest taimedest, edastab Live Science.

Teraviljade hulgas oli ka õlle «salaaine» oder, kuna tänu sellele teraviljale saadi õllele omane maitse ja toimus käärimisprotsess.

Ajaloolistel andmetel kasvatasid otra juba sumerid ja babüloonlased umbes 8000 aastat tagasi, hiljem tegid seda iidsed egiptlased.   

Ei ole täpselt teada, millal Hiinas õllevalmistamisega algust tehti, kuid Mijaiyast leitud keraamika andmetel tehti seal 5000 aastat tagasi kvaliteetset õlut, seega pidi õlletegemine ning ka odra kasvatamine ja kasutamine toiduainena saama alguse varem.

California ülikooli teadlase Wang Jiajingi teatel leiti Mijaiyast nii keraamikat kui ka ahje ja muid abivahendeid, mis kõik pärinevad kiviaja hilisest, Yanshao perioodist.

Wangi sõnul oli üllatus, et odra kasutamine Hiinas ulatub nii kaugesse minevikku, kuid kuidas ja millistel tingimustel õlletegemine Hiinasse jõudis ei ole selge.  

Neoliitikumi asulakoha Mijiaya avastas 1923. aastal Rootsi arheoloog Johan Gunnar Andersson, see asub tänapäeva Xiani lähedal.

Hiina arheoloogid tegid paigas väljakaevamisi 2004 – 2006, enne kui sinna hakati rajama uusehitisi. 2012. aastal asuti leide uurima ja siis paljastus, et paigas võidi valmistada õlut, sellele viitasid lisaks keraamikale mitmed objektid.

2015. aastal külastasid Shaanxi arheoloogiainstituuti Stanfordi ülikooli teadlased, kelle uurimine kinnitas veelkord, et Mijiayas pruuliti 5000 aastat tagasi odrast õlut.

Keraamikakildudele tehtud analüüsi kohaselt koosnes tollane õlu mitmest komponendist, kaasa arvatud odrast.

«5000 aastat tagasi võis õlu olla uudne jook, mida ei tarbitud igapäevaselt, vaid erisündmuste puhul,» nentis Wang.

Varasemast oli andmeid, et Hiina mõnes paigas hakati otra kasvatama umbes 2000. aasta paiku eKr, kuid laialdane kasvatamine sai alguse Hani dünastia perioodil (206 eKr – 220 pKr). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles