Video: 9. mail näeb, kuidas Merkuur liigub Päikese eest läbi (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merkuur
Merkuur Foto: Wikipedia.org

Järgmise nädala esmaspäeval, 9. mail näeb maailma paljudes paikades, kaasa arvatud Eestis, kuidas Merkuur liigub Päikese eest läbi. 

Tegemist on enamvähem sirgjoonelise liikumisega, mis peaks hea ilma korral olema nähtav USAs, Kanadas, Euroopas, Lõuna-Ameerikas ja suures osas Aasias.

Kaugel asuva Merkuuri transiitliikumist saab vaadata teleskoobiga, mille abil on see planeet Päikese taustal nähtav tumeda täpina, edastab timeanddate.com.

Astronoomide teatel meenutab Merkuuri ebatavaline liikumine mõnevõrra päikesevarjutust, mille puhul Kuu liigub Päikese eest läbi.

Nüüdne Merkuuri liikumine kestab maksimaalselt seitse ja pool tundi ning tegemist on selle sajandi pikima Merkuuri transiidiga. Eelmine pikim Merkuuri transiitliikumine toimus 1970. aastal ja järgmine on 2095. aastal, olles kaks korda nii pikk kui 1970. aastal.

Merkuur ja Veenus on meie süsteemis ainsad planeedid, mis liiguvad Maalt vaadatuna Päikese eest läbi.

Järgmisel korral saab Merkuuri transiitliikumist näha 2032., 2039. ja 2049. aastal.

Astronoomialehekülgede andmetel peaks Eesti pealinnas Tallinnas 9. mail Merkuuri Päikese eest liikumist näha olema alates kella 14. 10.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles