Christoph Kolumbus oli Poola kuninga poeg?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christoph Kolumbus
Christoph Kolumbus Foto: Wikipedia.org

Portugalis välja antud raamatus «Colon: La Historia Nunca Contada» (Kolumbus: rääkimata lugu) väidetakse, et maadeavastaja Christoph Kolumbus oli Poola kuninga poeg, kes elas Madeira saarel ning püüdis oma kuninglikku päritolu varjata.

Portugali ajaloolase Manuel Rosa arvates lahendas ta Kolumbuse päritolu mõistatuse, kirjutab The Telegraph.

Kolumbuse kaasaegsete kirjutistes seisab, et ta oli pärit Itaaliast Genovast villakraasijate perekonnast. Kuid samuti on ta päritolupaikadeks pakutud Kreekat, Hispaaniat, Prantsusmaad, Portugali ja isegi Šotimaad.

Osa ajaloolasi on veendunud, et Kolumbus oli tegelikult juut ja selle tõttu pidi ta oma päritolu varjama või siis töötas ta Portugali kuningliku perekonna ja veel mitme teise heaks, olles luureagent.

Uue teooria kohaselt oli kuulus meresõitja Poola kuninga Władysław  III poeg. See kuningas hukkus väidetavalt Varna lahingus 1444. aastal.

Manuel Rosa on viimased 20 aastat püüdnud Kolumbuse päritolu jälile jõuda. Rosa arvates ei hukkunud Władysław III Ottomanide dünastiaga peetud lahingus, vaid põgenes Madeira saarele ja elas seal eksiilis. Teda olevat tuntud seal kui Saksa Henrit ning ta abiellus Portugali aadlidaamiga, kellega sai poja.

Rosa arvates püüdis Poola kuningas enda ja oma järglase tegelikku päritolu varjata.

«500 aasta jooksul on Kolumbuse päritolu kohta valeinformatsiooni jagatud. Need meelega ette söödetud valed informatsioonikillud aitasid ta kuninglikke juuri varjata,» lausus ajaloolane.

Rosa sõnul aitab see selgitada ka seda, kuidas Kolumbus sai 15 aasta enne seda kui ta oma suurtele avastusretkedele läks, abielluda naisega, kes oli aadlisoost.

«Sellele abielule andis õnnistuse Portugali kuningas. See tähendab, et ta oli Kolumbuse päritolust teadlik. Samuti oli Kolumbusel oma aja kohta väga hea haridus, sellist ei saa aga ise õppides, vaid suurte asjatundjate käe all,» lisas ajaloolane.

Ka on Kolumbuse aadlivapil märgatav sarnasus Poola kuninga vapiga. Hispaanias Sevillas on maal, millel on kujutatud Kolumbust, kelle mantli varrukasse on peidetud kuningakroon.

Samuti viitavat Poola kuningliku suguvõsale ka see, et Kolumbus oli punakate juuste, heleda naha ja siniste silmadega.

Rosa eesmärgiks on lasta teha DNA-test Poola kuningate jäänustele ning võrrelda seda Kolumbuse poja DNAga. Kolumbuse poeg on maetud Sevilla katedraali.

«Esitasin selle palve Krakovi katedraalile, et kuningas Władysław  II haud avataks ja ta jäänuseid uuritaks. See kuningas võib olla Kolumbuse vanaisa. Kui see nii on, osutub mu teooria õigeks,» lausus Rosa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles