Magamine aitab probleemile õige lahenduse leida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magamine aitab probleemile õige lahenduse leida
Magamine aitab probleemile õige lahenduse leida Foto: SCANPIX

Hollandi Radboudi ülikooli uneuurijate sõnul aitab probleeme kõige efektiivsemalt lahendada magamine.

Uuring näitas, et probleemi lahendamine tasub edasi lükata, sest siis ilmub parim lahendus, vahendab The Telegraph väljaannet Journal of Consumer Psychology.

Katsed näitasid, et kui inimesed püüavad teadlikult probleemi lahendada, ei pruugita õiget lahendust leida. Kui aga sellest loobuti, tegi alateadvus töö ära ja parim lahendus ilmus.

Teadlased tegid katse, milles üliõpilastel paluti valida nelja ettekujutatud auto seast parim mudel.

Autode kohta oli ära toodud 12 erinevat fakti. Pärast autode kohta käiva informatsiooniga tutvumist paluti ühel grupil nende kohta kohe otsus langetada.

Teisel grupil aga lasti teha test, mis nende mõtted viieks minutiks autodelt kõrvale viis.

Tulemused näitasid, et parimad masinad valisid selle grupi liikmed, kes vahepeal tegelesid millegi muuga.  Teadlaste sõnul jätkas nende katsealuste alateadvus auto teemal tööd, kui nemad teadlikult millegi muuga tegelesid. Alateadvus kaalus nii poolt- kui ka vastuargumente.

Psühholoog Maarten Bosi sõnul kinnitas eksperiment, et kui probleem natukeseks kõrvale lükata, saab parima lahenduse ja seda eriti keerulise probleemi puhul.

 «Alateadvus annab tavaliselt parimaid lahendusi. Kuigi meie katses katsealused ei maganud, annab ka magamine probleemile parima vastuse. Magamise ajal jätkab alateadvus töötamist, sõeludes välja tähtsad ja mitte tähtsad aspektid,» selgitas Bos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles