Video: astronaudid jäädvustasid atmosfääris «punase vaimu»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punane pikne
Punane pikne Foto: Youtube

Rahvusvahelise Kosmosejaama (ISS) astronaudid jäädvustasid 10. augustil atmosfääris hiiglaslikku meduusi meenutava pikse.

Tegemist on piksenähtusega, mis kannab hüüdnime Punane vaim, edastab Live Science.

Maapinnalt ei ole seda pikset märgata, kuna see leiab aset väga kõrgel äikesepilvede kohal.

«Need on suurepärased spektaaklid, samas on nende kohta vähe teada,» sõnas USA Coloradi Fort Lewise kolledži füüsik Ryan Haaland.

Pildid avaldas 24. augustil NASA Erath Observatory, mille kohaselt tekkis see äikesefenomen kuskil USA Missouri või Illinoisi osariigi kohal.

Pildilt ilmneb, et öises taevas on näha ka Kuud ja linnakuma.

Kaks minutit ja 58 sekundit hiljem liigub ISS üle Mehhiko ning siis ilmneb veel üks erakordselt punane pikne. Järgmist oli näha Salvadori rannikul.

NASA teatel toimus «Punase vaimu» pikne Maast umbes 100 kilomeetri kõrgusel.

ISS liigub orbiidil ümber Maa 330 – 435 kilomeetri kõrgusel.

«Punase vaimu» pikne tekib äikesetormi pilvede kohal, eriti aga suviste äikesepilvede kohal.

«Torm lööb atmosfääriosakesed segamini, tekib tasakaalutus, mis toob kaasa äikese ja pikse. Atmosfääri ülakihtides on need aga ebatavalisemad,» selgitas ekspert.

«Punane vaim» ei ole nii kuum kui tavaline pikne, kuna ta leiab aset atmosfääri ülaosas, mis on hõredam kui atmosfääri alumine osa.

«Et temperatuur tõuseks kõrgeks, on vaja palju aatomeid, kuid punase pikse puhul neid ei ole nii palju,» teatas Haaland.

Teadlased ei ole kindlad, miks «punane pikne» on meduusikujuline ning miks punase pikse kõrval on näiteks ka siniseid ja rohelisi piksefenomene.

«Punane pikne» kestab maksimaalselt 20 millisekundit, keskmiselt 3 -10 millisekundit ja sellega kaasneb ka heli. Kuna need on lühiajalised ja väga kõrgel, siis on neid raske jäädvustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles