Raport: Al-Qaeda hakkab kasutama eurooplasi ja ameeriklasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Qaeda treeninglaager Pakistanis
Al-Qaeda treeninglaager Pakistanis Foto: AFP / Scanpix

USA luure arvates hakkab terroristlik rühmitus Al-Qaeda tulevikus üha rohkem kasutama USA ja Euroopa riikide kodanikke.

Uurijate sõnul võivad järgmise suurema terrorirünnaku taga olla valgenahalised eurooplased või ameeriklased, kirjutab AFP.

Väide põhineb luureraportitel, mille kohaselt näiteks Pakistani mitmetes terroristide väljaõppelaagrites osaleb üha rohkem eurooplasi ja ameeriklasi.

Raporti koostajad jätkasid, et juba suur hulk lääneriikide elanikke on läbinud vastavaid laagreid ning Al-Qaeda on hakanud inglise keelsete videote abil üha laialdasemalt ameeriklasi ja eurooplasi oma ridadesse meelitama.

Terroristlikud organisatsioonid koolitavad Euroopast või USAst pärit inimesi sellepärast, et neid on lihtsam saata nende päritolupiirkonda terrorirünnakuid tegema.

«Sellistes operatsioonides osalejad oleks põhjaameeriklased ja eurooplased, kellel on nende päritolu tõttu vaba sissepääs lääneriikidesse,» sõnas USA luures töötav Ted Gastro.

USA president George Bush kutsus möödunud kuul kokku turvalisusistungi, milles arutati just lääneriikidest pärit terroristide arvu kasvu.

«Läänemaist päritolu terroristidele on raske jälile saada, kuna nad on tavaliselt sõnakuulekad kodanikud ning nende kohta ei ole eriti andmeid,» selgitas Bushi kohtumisel osalenud luureekspert Roger Cressey.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles